Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският депутат Олег Метвейчев поиска връщането на Аляска и Форт Рос в Калифорния, като компенсация за санкциите от страна на САЩ. Той направи изявлението в сутрешния блок на "Първи канал" пред Владимир Соловьов.

"След като те налагат санкции, когато всичко се успокои трябва да помислим за компенсации. Губим пари и трябва да си ги вземем обратно. Връщането на цялата руска собственост - тази на Руската империя, на СССР и днешна Русия, които са превзети от САЩ", отсече той.

Соловьов пита дали има предвид Аляска и Форт Рос. "Точно така. Както и Антарктика. Ние сме я открили, значи е наша", отвърна депутатът.

Руската империя има доста сериозна собственост през XIX век. Първата колония е основана през 1784 г. в Аляска и се нарича "Заливът на тримата светци". Там стартира Руско-Американската компания, търговска фирма създадена от цар Павел I, която стартира инвазията в Северна Америка.

Руският цар създава монопол за търговията с кожи с местното население и дава нареждане да се разшири собствеността.

Точно Руско-Американската компания построява Форт Рос, който е на 3 часа път от Сан Франциско през 1812 г. Той е продаден на частници през 1841 г., когато доста богатия морски живот намалява, а земята не става за обработка.

През 1815 и 1816 г. Руската империя подписва договор с кралство Хавай да отвори три поста на островите. Това са Форт Александър, Форт Елизабет и Форт Баркли дьо Толи. Руснаците обаче са изгонени през 1817 г., когато местните се разбунтуват срещу тях за построяването на фортовете и издигането на руското знаме над тях.

Последната територия на Русия в Северна Америка - Аляска е продадена на САЩ през 1867 г. по време на президентството на Ендрю Джексън за 7,2 милиона долара. Това се равнява на 144,4 милиона днешни пари.