Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай, Франция, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът бе категоричен, че не може самостоятелно всяка страна членка да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната и затова е нужен общ европейски отговор.

Според министър-председателя Петков страната ни трябва да помисли и за сценарий, при който Русия спира доставките на газ. „Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но както вече неведнъж заявих, единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток в екстремалната ситуация.

Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги по темата“, отбеляза Кирил Петков. В тази контекст премиерът добави, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза българският премиер.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем заради рекордните цени на газа, Петков заяви, че следва да се обмисли грантов механизъм, чрез който общността ще покаже, че е готова да поеме разхода.

„Мястото на Украйна със сигурност е в Европейския съюз, въпросът е кога ще се присъедини към европейското семейство“, категоричен бе министър-председателят Петков.

По-рано през деня българският премиер разговаря с министъра на икономиката, финансите и индустрията на Френската република Бруно льо Мер.

Срещата е продължение на разговора на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел. Българският премиер и френският министър обсъдиха задълбочаването на двустранното икономическото сътрудничество във контекста на съвместни инфраструктурни проекти.