Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със 112 млрд. долара Русия е готова да придобие на безценица книжа и облигации на атрактивните си концерни

В ход ли е спецоперацията за национализация на мегакомпаниите на олигарсите?

Още с първите дни на войната акциите на руските компании се сринаха.

Заедно с това се развиха няколко сюжета. Първо, руският парламент прие закон, който улеснява правителството да използва средствата на Националния фонд за благосъстоянието (NWF) „за закупуване на акции на руски компании и държавни облигации“.

Досега парите във фонда можеше да се харчат, ако са над 7% от БВП. Депутатите решиха, че това може да става и под този процент. В момента средствата са 6,6%, което е около 112 млрд. долара.

Второ, източник на Ройтерс, пожелал анонимност, смята, че Русия вече е изкупила обезценени акции на руски компании за около 10 млрд. долара.

“Купувате нещо за милиарди, а то струва трилиони”, обясни експерт пред „168 часа”, запознат със ситуацията. Според него Кремъл тайно национализира най-атрактивните руски компании, възползвайки се от моментната ситуация.

Изглежда за тази операция изтече информация и на Нюйоркската борса листването на акции на руски компании бе забранено. Според източника ни - за да се предотврати по-нататъшното одържавяване.

Прогнозата му е, че по този начин руският президент ще накаже олигарсите, с които е в обтегнати отношения от няколко месеца.

„Стигна се дотам, че той с мъка ги събра на една маса и ги накара да подпишат декларации, че ще се издължат на работниците и служителите си”, обясни източникът ни.

Дали те са постъпили коректно, не е ясно, но е факт, че сега руският президент им отмъщава.

„Много е неприятно да си въобразяваш, че управляваш частна компания, а изведнъж да се окаже, че в нея акционер е и руската държава“, обясни специалистът.

И ако листването на руски акции бе забранено, не така стоят нещата с облигациите. Цените им също удариха дъното, тъй като инвеститорите не вярват, че компаниите ще са в състояние да плащат купоните по тях”. Източници на Ройтерс твърдят, че има “известна активност“ на този пазар. Според агенцията облигациите на „Лукойл” се котират средно около 32 цента за един долар в петък, но от JPMorgan смятат, че могат да се възстановят до 100 цента за долар.

Същото може да се каже и за останалите руски компании, тъй като те са ориентирани в добива на ресурси като алуминий, никел, други работят в сферата на стоманодобива.

Прогнозите са, че „Газпром” е в най-добра форма, тъй като регистрира рекордна печалба за миналата година от 23 млрд. долара.