Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основните им мишени са супермаркетите и бижутериите

Битовата престъпност в украинските градове расте. За това сигнализират полицейските управления в Киев и Харков. Според службите още в първите дни, в които армията на Владимир Путин прекрачи границите на Украйна, по улиците започнали да върлуват местни мародери.

В полезрението на дребните бандити влезли множество къщи, които украинците изоставили, след като тръгнали да бягат от страната. Под прицела на апашите паднали и магазини - както хранителни, така и за бижута. Борбата с крадците в момента обаче била невъзможна, тъй като всички части на вътрешното министертво са мобилизирани, за да защитават страната от руското нападение.

Наложеният комендантски час също не може да спре рецидивистите. И в момента те намират начини да разграбват всичко, въпреки че в украинската столица е забранено да се излиза след 17 ч. Властите отдавна предупредиха, че всеки, напуснал дома си след обявеното време, може да бъде ранен, тъй като се смята, че местните трябва бъдат в домовете си.

За съжаление, пострадали от мародерите има и в Харков. В официално изявление кметът Игор Колихаев предупреди всички собственици на супермаркети, големи магазини и складове да бъдат внимателни и да наблюдават обектите си ежеминутно.

"Срамувам се от някои свои съграждани, които грабят стоките от първа необходимост - написа във фейсбук той. - Нямам време да чета морал, а и е безполезно. Щом на тази възраст не сте разбрали, че от свои не трябва да се краде, няма какво да говоря с вас. Бог да ви съди. Благодаря на останалите граждани, че в тази нечовешка ситуация останаха хора. Гарантираме, че хранителните стоки ще попаднат там, където са най-необходими - в болниците, детските градини, пенсионерите, нуждаещите се, многодетните семейства и социално слабите."

Според специалисти не е изключено сред крадците да има и такива, които използват оръжията, предоставени им от държавата, след като тя мобилизира цялото мъжко съсловие. Те припомнят, че в местните управления има множество оплаквания от жители, които твърдят, че са станали жертви на беззаконието, започнало след началото на войната. В последните дни на февруари бе публикувана и ужасяваща новина за смъртта на цяло семейство с три деца. Според информацията фамилията била застреляна в Киев от цивилни, на които по-рано службите дали оръжия. За това свидетелства и украинският журналист, блогър и политик Анатолий Шарий, който разказа подробности в профила си в Twitter. Той отбеляза, че до злощастната развръзка се стигнало, тъй като въоръженото семейство изглеждало подозрително за отрядите по улиците. Те помислили, че мъжът е част от руската армия, и решили убият всички. За случилото се обаче никой не можело да бъде съден, тъй като по-голямата част от военизираните нямали опит. Разпознавали трудно и руските военни, ако не били в традиционната си униформа.

"В такива времена на война се случва част от мобилизираните да стрелят не със самочувствие и водени от националното си съзнание, че защитават родината си, а от страх - обясняват бивши военни. - Ако даден човек не е бил на обучение и е пратен на терен без опит, той отива със страх. Може да стреля напосоки, воден от идеята да не бъде убит. В този момент същият този човек не мисли за това колко ще убие. Той не си казва - тук съм да защитя родината си, а мисли само как да оцелее, за да се прибере при семейството си. Монетата има две страни."

Как ще реагират властите на мародерските набези?

За момента правителството не е обсъждало въвеждането на нови правила, които да стопират незаконните действия на украинските разбойници. Не са разработени и методи, с които да спрат тяхната инвазия. На местното население му остава едно нещо - то ще трябва да се защитава само от нападенията. В част от местата някои от крадците вече се сблъскаха с безстрашния нрав на мирните жители.

В социалните мрежи се появиха снимки, показващи завързани за диреците младежи, които са били хванати да тършуват из нечии домове.