Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия бе лишена от финала на Шампионската лига, Формула 1 и световното по волейбол

Bсе пак съм руснак, нали? Това не е нещо, което мога да контролирам. Не е под моя контрол. Надявам се, че всичко това ще свърши скоро и ще настъпи мир и в двете страни. Повече от това не мога да направя.

Така една от най-големите спортни звезди на Русия – Александър Овечкин, коментира инвазията на неговата страна в Украйна. За тези си думи, разбира се, хокеистът на "Вашингтон Кепитълс" получи сериозни критики. Той бе и сред малкото големи спортни звезди, които не се изказаха против Владимир Путин.

Според медиите двамата са в отлични отношения, чуват се по телефона и дори хокеистът е получил личен подарък от президента по повод сватбата си през 2016 г.

Заради всичко това друга легенда на спорта – чехът Доминик Хашек, нарече колегата си "лъжец" и призова за изключването на всички руски звезди от Националната лига, тъй като тяхната дръжава води "нападателна война срещу една свободна страна и нейния народ".

Още с началото на офанзивата, след директните заплахи с ядрена война от страна на президента на Русия, Западът разбра, че ще трябва да помага на Украйна по заобиколни пътища.

Президентът Владимир Путин лично награждава хокеиста Александър Овечкин.
Президентът Владимир Путин лично награждава хокеиста Александър Овечкин.

Именно спортът се оказа една от сферите, където противниците на инвазията имаха възможност да покажат, че са против конфликта. Страната беше лишена от домакинства и изключена от участие от почти всички по-големи и важни събития.

Разгърна се идеологически фронт, който да покаже на народа на агресора, че няма да позволи легализирането на режима в Москва чрез съвместно участие в състезания. Затова Русия бе лишена от най-големите събития: финала на Шампионската лига в Санкт Петербург, кръга от Формула 1 в Сочи и световното първенство по волейбол. Последва мащабна подкрепа за украинските спортисти и масова забрана за участие на руски. Съпротивата срещу инвазията се пренесе по терените и пистите из целия свят.

"Пожелавам ти най-болезнена и мъчителна смърт", написа в "стори" с лика на Владимир Путин в инстаграм профила си украинският футболист на "Манчестър Сити" Олександър Зинченко. Това бе един от първите изстрели в идеологическата война в спорта, веднага след като Русия нахлу в Украйна.

Футболистът украинец Олександър Зинченко, който играе в "Манчестър сити".
Футболистът украинец Олександър Зинченко, който играе в "Манчестър сити".

Макар че по-късно Зинченко изтри тази своя доста крайна публикация, никой не го разкритикува за острия език, използван в социалните мрежи. Точно обратното – играчът на "гражданите" и неговият народ бяха специално подкрепени с ръкопляскане минути преди мача на отбора срещу "Евертън" в края на февруари. Украинският футболист избухна в сълзи и трогателната снимка обиколи спортните емисии из целия свят. Освен в Русия, разбира се.

В Москва коментират всички забрани като "несправедливи" и като "пренасяне на политиката в света на спорта". През последната седмица обаче там тече активна кампания по заглушаване на призивите против войната на местни и чужди атлети. Логото и демонстрациите в подкрепа на Украйна преди мачовете в последния кръг от Висшата лига бяха премахнати от местния платен канал "Око спорт". Разбира се, телевизията нямаше как да скрие всички украински знамена по трибуните или лентите на капитаните на отборите, които също бяха в синьо и жълто. И все пак в отговор на опита за тази цензура от Висшата лига взеха решение да не предават повече мачовете от шампионата в Русия. Така страната остана без поредното голямо спортно забавление.

С огромен интерес бе проследена и реакцията на най-популярния в момента руски атлет – световния номер едно в тениса Даниил Медведев. От АТП трябваше да вземат трудното решение дали да се включат в забраните срещу играчи от страната агресор, един от които всъщност е най-добрият в момента.

"Организацията взе соломоновското решение да не ми забранява участие, но то да бъде под неутрален флаг”, обяви той. След което в обръщение Медведев призова за мир и премахна руското знаме от профилите си в световните мрежи. Така водачът в тенис ранглистата засега остава част от световния тур.

Подобен жест обаче не може да се очаква от руския гимнастик Иван Куляк. Той излезе на състезание от световната купа в Доха с ясно различаваща се буква Z на трикото си – символ, използван от руските части, които нахлуха в Украйна.

Гимнастикът Иван Куляк скандализира света, появявайки се на състезание за световната купа в Катар със символа на войната Z.
Гимнастикът Иван Куляк скандализира света, появявайки се на състезание за световната купа в Катар със символа на войната Z.

Разбира се, недвусмислената и по-скоро рядка подкрепа за войната моментално обиколи световните медии. Световната федерация по гимнастика започна моментално дисциплинарна проверка, като се очаква Куляк да бъде наказан и бронзовият му медал от Доха да бъде отнет. По ирония на съдбата победител в тази надпревара стана украинецът Илия Ковтун.

За разлика от руските атлети тези от Украйна са доста по-директни в изказванията си. Освен пожеланието за смърт на Путин от страна на Зинченко много други не се ограничиха до послания и устна подкрепа, а директно се включиха във войната. Братята Кличко бяха сред първите, които се записаха като резервисти, за да участват в боевете.

Бившият световен шампион в биатлона Дмитро Пидручни се включи в националната гвардия дни след като се завърна от игрите в Пекин. Тенисистът Серхий Страховски пък изостави дома си в Унгария, за да стане доброволец в родината си.

Тенисистът украинец Сергий Стаховски
Тенисистът украинец Сергий Стаховски

Боксовите суперзвезди Александър Усик и Василий Ломаченко също обявиха, че лично ще участват в сблъсъците с нашествениците.

Именно от тях идва едно от най-интересните потвърждения, че всички тези сътресения в спорта всъщност могат да имат своето отражение и на истинския фронт във войната. На 7 март украинска телевизия разпространи видео с пленен руски войник, който прави самопризнание, че съжалява, че е бил пратен да се бие "за свободата" на Украйна.

В обръщението си той казва, че за пръв път се усъмнил в намеренията на сънародниците си за нахлуването в Украйна, когато видял в социалните мрежи обръщението на любимия си боксьор – Усик, който казва на руснаците, че "никой не ви е канил". "Срамувам се, че дойдох в Украйна", завършва обръщението си плененият войник.

Изглежда, колкото и символични да са всички тези жестове от света на спорта, те все някак помагат на украинците.