Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Планира да превърне СССР в икономически дракон, но е спрян с убийствен медикамент

Качва се пъргаво на стълбата, за да замине за Афганистан, а се връща на носилка

Юрий Андропов е действителният баща на съветската Перестройка, твърдят някои изследователи. Основната му цел е била да постави съветската икономика в условията на свободния пазар. Тоест да изпревари китайците и да превърне СССР в световна икономическа суперсила. За беда тези идеи на най-дългогодишния шеф на КГБ не се харесват на мнозина – както по света, така и в Политбюро. И много скоро той се преселва в "по-добрия" свят. Има подозрения, че е отровен, но досега няма доказателства.

"Светът го познава като немощен старец, какъвто всъщност беше през последните години от живота си, но аз го помня като

мъж с почти военна осанка, физически силен и мъжествено красив

Сигурно не знаете, но него го "преследваха" доста оперни певици и балерини от Болшой театър. Но той имаше една голяма любов - работата. Такъв беше, когато дойдох в КГБ през октомври 1967", спомня си Владимир Пирожков, бивш заместник-председател на КГБ.

Здравето на Андропов се влошава рязко след едно пътуване до Афганистан през 1977 година. Пред очите на изпращачите той се изкатерил пъргаво по самолетната стълба. Но само няколко дни по-късно, на връщане на летището в Москва, той няма сили да слезе сам от самолета. Свалят го с носилка и го откарват направо в Централната клинична болница.

Какво се е случило с Андропов в Кабул?

Лекуващите лекари твърдят, че става дума за вирусна инфекция от рода на варицелата. Всички чужденци, които посещават Афганистан, биват предупреждавани при пристигането си за необходимостта от превантивни мерки срещу тази инфекция - по 30, 50 грама уиски за дезинфекция! При пристигането си в Кабул Юрий Андропов също бил информиран, но той не изпълнил препоръката, тъй като бил заклет трезвеник.

Болест или убийство?

Из КГБ се шушукало, че Андропов е бил отровен в Афганистан, но защо? В крайна сметка той отива там още преди съветската интервенция, когато отношенията между Кабул и Москва са отлични. Болестта оставя незаличими белези върху Андропов. Отначало му опадали веждите, косата му изтъняла и посивяла и започнал да получава внезапни припадъци.

Карен Брутенц, бивш първи заместник-секретар на Международния отдел на ЦК, разказва за един такъв случай в мемоарите си: "След вечерята в чест на лидера на Южен Йемен, щом протегна ръка към Мохамед, той рязко пребледня и залитна. Вероятно Андропов щеше да падне, ако един от охраната не го беше подкрепил и не го беше настанил на стол. Друг започна да го гали по главата.

Всичко това продължи не повече от минута. Тогава Юрий Владимирович стана и се сбогува с гостите сякаш нищо не се е случило." Хора от близкото обкръжение поясняват, че въпросният мъж, който "галел" Андропов по главата, всъщност бил екстрасенс, който го придружавал навсякъде. Смятало се, че той захранва енергията на Ю. В., когато тя отслабне.

Кой има изгода

от смъртта му?

И все пак версията за отравянето на лидера на СССР е невъзможно напълно да се изключи. Според хора от средите на КГБ Андропов е споделял, че за първи път се е почувствал наистина зле през 1969 г., след като се върнал от Ханой, където заедно с Косигин присъствали на погребението на виетнамския комунистически вожд Хо Ши Мин. На връщане съветската делегация прави междинно кацане в Пекин, където се срещат с ръководството на КНР на летището. "Тогава китайците ме отровиха с нещо, но нашите лекари така и не разбраха какво е то", споделил по-късно Андропов.

Но защо китайците ще имат интерес да отровят именно него, а не по-висшестоящия Косигин? Защото всички световни разузнавания са били наясно, че Андропов ще наследи Брежнев като генерален секретар. А никой не иска подобен "ястреб" да стане лидер на СССР.

"Андропов беше отровен, сигурен съм в това. – твърди проф. Гавриил Попов. – С възможностите на тогавашната медицина човек можеше да живее с болестите си дълго време, но той очевидно много пречеше на някого и така почина твърде рано." Професорът е убеден, че най-вероятно някой от лекарите му е "помогнал" да умре.

Двамата земляци. Андропов е ракетата-носител

на Горбачов

И Андропов, и Горбачов са родом от Ставрополска област. Двамата земляци се срещат още през 1969 година, като новоизбраният шеф на КГБ харесва у младия Михаил неговата интелигентност, изпълнителност и стриктност. Впоследствие именно Юрий "изтегля" земляка си в партийния Олимп.

"Той беше изпратен на оня свят от онези, които не искаха Горбачов да дойде на власт, защото Андропов наистина много разчиташе на него", споделя бивш служител на ЦК, който не желае името му да се цитира.

Когато Андропов вече умирал,

поискал да свика заседание на Политбюро в болничната си стая,

така че Горбачов да бъде избран за генерален секретар пред очите му. Обаче намерението на Юрий Владимирович станало предварително известно на враговете на напористия Горбачов, които предприели контрамерки. Лекуващите лекари били малко "натиснати" да успокоят умиращия лидер на СССР, че състоянието му е стабилно и не предизвиква безпокойство. След като прочел официалното заключение на консилиума, Андропов се успокоил и отменил болничните избори. Но скоро след това починал, а на негово място седнал възрастният Константин Черненко и така реформите били отложени.

За писмото на Андропов до Тодор Живков, с което му нарежда да строим капитализъм още през 1983 г., четете ТУК.

Андропов се срива мистериозно след посещение в Афганистан.
Андропов се срива мистериозно след посещение в Афганистан.