Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков и Михаил Горбачов
Тодор Живков и Михаил Горбачов

Бившият Първи пазел писмо от Юрий Андропов с нареждане да възстанови буржоазните партии

Юрий Андропов изпратил официално писмо на Тодор Живков с разпореждане в Народна република България да се възстановят старите буржоазни партии още през 1983 г. За това свидетелства пред "168 часа" поетът Кольо Босия.

"Бившият Първи бе под домашен арест на ул. "Секвоя" – разказва той. – Аз го посещавах често и веднъж го попитах: "А кой сътвори цялата тази "демократична" галимация?" Тогава някогашният генерален секретар на БКП станал и отишъл в съседната стая. След малко се върнал с един документ.

Показал писмото

от съветския ръководител

Тълкуването на Босия е, че целта на тази политическа "гимнастика" била да се създаде пародия на капитализъм, така че след няколко десетилетия народът сам да поиска връщането на комунистическите порядки. Но дали е така?

Изследователи допускат, че Андропов е искал да тества у нас някаква хибридна политическа система – многопартийна, но с доминираща роля на компартията. Кой знае.

Преждевременната му смърт ни лиши от възможността да участваме в този социален експеримент. И все пак по-зрелите хора си спомнят, че именно по онова време Живков се охрабри да говори за отваряне към Запада. Изказа се, че България трябва да стане Япония на Балканите. Реално икономиката на НРБ в края на 70-те години беше в трагично състояние, тежката индустрия от съветски тип вече не можеше да предложи икономически растеж. И все пак имаше един малък сектор,

който беше в крак с

времето – IT секторът

"България се специализира в компютърните науки и софтуера, а в началото на 80-те години страната ни беше сред петте най-големи износители на компютърни компоненти в света", припомня и президентът Плевнелиев.

Технологичното обновление засегна и българската оръжейна промишленост, която бе експортно ориентирана и разполагаше със значителни количества валута по второ направление.

Например казанлъшката оръжейница, която по онова време се наричаше Машиностроителен комбинат "Фридрих Енгелс", в средата на 80-те закупи лиценза за производство на супермодерните японски автоматични обработващи центрове Mazak. И така, произвежданите в Града на розите автомати АК-47 придобиха по-добри ТТ-данни от оригиналните съветски оръжия.

На практика въпреки писмената заповед на Андропов от 1983 година правешкият ръководител

предпочете да се сниши и да се ослуша,

вместо да рискува с въвеждането на многопартийна система. Да, Горбачов започна своята перестройка, като заложи повече на гласността, а занемари преустройването на икономиката според изискванията на свободния пазар.

За да не му дърпат ушите от Москва,

Живков у нас само имитираше преустройство,

чийто връх бе прословутият Указ 56.

За гласност и разни други демократични екстри в НРБ така и не стана дума. Защото паралелно с фалшивото преустройство у нас вървеше безумният Възродителен процес.

Може би подсъзнателно Тато бе скочил в блатото на шовинизма.

А кой отрови Юрий Андропов, четете ТУК.