Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

В интервю за Ройтерс Кирил Петков признава, че бихме подкрепили всички мерки, защото сме против войната, но все още сме зависими от руските доставки 

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение за забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено в рамките на ЕС, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за Ройтерс.

Според агенцията България е почти изцяло зависима от доставките на газ от "Газпром", докато единствената й петролна рафинерия, собственост на руската компания "Лукойл", осигурява над 60% от използваното гориво в страната.

"България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две (забрана на вноса на руски газ и петрол), може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими от руските доставки", посочи Кирил Петков.

"Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било трудно да приемем като икономика и като държава", казва премиерът пред Ройтерс.

Пред агенцията той споменава, че България работи за диверсификация на доставките на природен газ и води преговори за внос на по-големи количества азербайджански газ, докато проучва и вариантите за втечнен природен газ, доставян през гръцките пристанища.

"Нашата страна, която използва два съветски ядрени реактора с мощност 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй", преценява как да процедира с ядреното оборудване, доставено за нейния ядрен проект от 2000 мегавата в Белене", обяснява премиерът.

Ройтерс припомня, че България вече е платила на Русия  оборудването и правителството обмисля дали да го използва като част от хибриден реактор, който може да използва гориво от САЩ или Западна Европа, или да го продаде на друга страна и да започне отново с нова технология, а не с руската, обяснява Петков. 

Той отбелязва, че правителство ще започне да купува 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните доставки до реколтата през следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна. България произведе над 7 милиона тона пшеница миналата година и не планира да забранява износа й, посочва премиерът пред Ройтерс, уточнявайки, че държавата ще увеличи и запасите си от царевица и слънчоглед.

Според него целта на страната е да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г. и, че инфлацията ще е подобна на тази в страните от еврозоната.

"България има валутен борд, така че по някакъв начин вече все едно сме в еврозоната, нищо не се променя за нас - казва Петков. - Нямаме отделна парична политика... Нашата инфлация ще бъде доста близко до европейската инфлация. Засега оставаме на настоящата целева дата 2024 г. (за влизане в еврозоната) и се надяваме, че ще успеем да я изпълним".