Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пастор Даниел Ериксън-Хъл проповядвал сред най-бедните жители в циганския квартал “Надежда” в Сливен, преди да бъде задържан.
Пастор Даниел Ериксън-Хъл проповядвал сред най-бедните жители в циганския квартал “Надежда” в Сливен, преди да бъде задържан.

Бивш прокурор твърди, че Ериксън-Хъл вероятно е малтретирал стотици деца

Ново разследване за английския педофил Даниел Ериксън-Хъл излъчи Радио 4 на Би Би Си. Мъжът, който от години живее в ромската махала в Сливен, успешно успява да се измъкне и от британското, и от българското правосъдие. Екип на Би Би Си го откри за първи път през 2019 г. да работи като пастор в квартал “Надежда”, след като нарушава правилата в Англия за осъдени сексуални престъпници и напуска държавата, без да уведоми полицията.

След разкритието българската полиция го арестува и му повдигна няколко обвинения, но той не е осъден. Това е причина Би Би Си отново да пита как е възможно това и да настоява за обяснение от компететните органи във Великобритания, както и да потърси нови свидетели за деянията на Ериксън-Хъл.

Сред тях е бившият социален работник Доун Гибз от Тексас, която казва, че го е сварвала в легло с група момчета през 2019 г. Тя напуска България малко след този случай, но твърди, че преди отпътуването си група от около 15 деца са споделили с нея, че Ериксън-Хъл ги малтретира сексуално. “Едно младо момче изведнъж прекъсна разговора ни и каза: “Ние имаме сексуални отношения с Даниел”. Аз просто се вцепених и попитах: “Какво?”. Най-младото момче, което направи това признание, беше на около 10 г.”, споделя Гибз пред британската медия. Тя съобщила за това на лондонската полиция, но не е получила отговор.

В същото положение се е оказала и сестрата на педофила Анна. Тя открила в компютъра на брат си следи как

често е търсил

голи изображения

на деца онлайн

и е уведомила английската полиция, но не последвало ново разследване.

46-годишният Ериксън-Хъл е изпратен в английски затвор през 2017 г. за създаване и притежаване на стотици непристойни фотографии на малолетни. Още същата година обаче е пуснат на свобода и е включен в списъка на сексуалните престъпници, което означава, че му е забранено да пътува в чужбина, без да е уведомил британските власти. Той обаче се мести в България.

След като открива липсата му, английската полиция пуска европейска заповед за арест, но нашата страна отказва да го върне в родината, тъй като нямаме списък на сексуалните престъпници и към този момент не е известно пасторът да е продължил с престъпните си деяния в Сливен. Напротив, жителите на ромската махала го смятат за мисионер и благодетел, защото осигурявал много дарения от Англия за тях.

Би Би Си разкрива, че той е посещавал Сливен още през 2015 г. и е блудствал с деца около 5 г. Дори при ареста му у нас след първото разследване на британската медия бил сварен в компанията на 8 деца.

През 2019 г. екип на Би Би Си посещава сливенския квартал “Надежда” и за първи път разкри неговите престъпления. Това довежда до обиск на дома му и до повдигане на обвинения за сексуално малтретиране на деца. Не се стига до присъда, тъй като

жертвите

оттеглят

показанията си

след протести в махалата. Защитниците му настояват да бъде освободен, тъй като бил сериозен дарител на местните.

“Бихме насърчили всеки, който има информация за предполагаемите престъпления, извършени от него, да се свърже с нас. Ако става въпрос за действия в друга държава, то тогава ние ще споделим подадените сигнали с тамошната полиция. Не знаем за нови разследвания срещу него”, казват сега от лондонската полиция.

Според бившия английски прокурор Назир Афзал подобно отношение е пренебрегване на задължения, тъй като става дума за британски гражданин, който вече е осъден във Великобритания и на когото е било позволено да напусне страната. “Той явно сексуално малтретира деца в една много уязвима общност в България. Британската полиция е длъжна да извърши подробно разследване”, обяснява Афзал, който е бил водещ прокурор по случаи на малтретиране на деца във Великобритания. Допълва, че няма да е изненадан, ако се окаже, че англичанинът е блудствал със стотици малолетни. Ериксън-Хъл е описан като опасност за децата по време на процеса срещу него в Англия през 2017 г. Тогава той е на 41 г. и признава, че е правил непристойни снимки с малолетни и ги е колекционирал. В родината си също е бил пастор.

Пасторът е на свобода, сега го съдят за неплатени данъци

В момента в окръжния съд на Сливен върви дело срещу английския пастор Даниел Ериксън-Хъл за неплатени данъци в особено голям размер - 31 641 лева, за получени от него предимно от чужбина дарения от 958 819 лева през периода от 27 юли 2017 г. до 30 септември 2019 г. Според обвинението в нито един от тези случаи Хъл не е подал данъчна декларация. Чужденецът получавал щедрите дарения като пастор в Християнски център “Единство” в Сливен, регистриран през 2018 г. с решение на Софийския градски съд. Това дело започна на 11 февруари м.г., сега Хъл е с мярка за неотклонение подписка. Според запознати една от причините процесът да върви бавно е, защото подсъдимият твърдял, че разбира слабо български, и искал всички материали по делото да бъдат превеждани на английски, което е негово право.

На 13 септември 2019 г. обаче англичанинът беше задържан по обвинение за блудство с 8 момчета в циганската махала на Сливен “Надежда”. Тогава 5 от момчетата не бяха навършили 14 години. Това дело през м.г. бе прекратено поради липса на доказателства, тъй като всички отказали да свидетелстват срещу Хъл и

говорели за него само

хубави неща - как им

помагал, как ги учел

на английски

Англичанинът остана зад решетките около година и 5 месеца. До този момент Хъл не е предявил претенции за обезщетение, макар че според един от адвокатите му е държан в бургаския затвор при много лоши условия.

Към това дело интересът на екипа от Би Би Си продължава. Говорителят на окръжната прокуратура в Сливен прокурор Ваня Белева разказа тези дни пред “24 часа”, че човек, който се представял като техен журналист, питал за делото, а след като то било прекратено, последвала жалба във ВКС. От висшата инстанция поискали от Сливен всички материали по делото за блудство срещу Даниел Ериксън-Хъл и потвърдили, че то е прекратено правилно.

Казват, че Хъл навремето се насочил към нашата страна, тъй като сестра му вече живеела тук заради любовта си с жител на ромската сливенска махала - сега вече тя била във Варна. Самият той се установил в село Самуилово, Сливенско, където наел квартира.

По силата на европейска заповед за арест, издадена във Великобритания, която по това време е част от ЕС, Даниел Хъл е арестуван у нас и върнат в родината си през ноември 2016 г. Там е осъден на 15 месеца затвор.

След като ги излежал, англичанинът пак се връща в Сливен. Понеже нарушил английски закон, според който след изтърпяване на наказанието нямал право да напуска границите на родината си, английските власти пускат през юли 2018 г. втора европейска заповед за арест. Този път обаче българският съд отказва да го върне, защото английското обвинение не е престъпление според нашите закони.

Тогава Хъл заживява в циганския квартал на Сливен и се захваща с активната си дейност на пастор.

Не се криел и не е ползвал

фалшиви документи

за самоличност. Той спечелил доверието на местните като добър човек, който разполагал с пари и възможности да им помага при всякакви проблеми - от строеж на къщи до осигуряване на дърва за зимата и облекла и обувки за децата.

През лятото на 2019 г. по Би Би Си 4 бе показан телевизионен филм на разследващия журналист Пол Кениън, в който той обяви, че е открил сънародника си в сливенския цигански квартал “Надежда”. В излъчените кадри Даниел отрича да е педофил, а

местните роми нападат

телевизионния екип с

тухли и камъни

в стремежа си да защитят своя благодетел. Това дава повод на телевизионера да възкликне: “Този човек така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили”.

След ареста на англичанина през септември 2019 г. от полицията съобщиха, че той е извършен след двумесечна работа за документиране на престъплението от страна на служители на отдел “Киберпрестъпност” при ГДБОП и полицаи от Сливен. Активна роля имали и униформените от участъка в самия квартал. “В хода на извършените процесуално-следствени действия от жилището и личния автомобил на задържания са иззети компютърна конфигурация, видеокамери и други вещи, имащи отношение към извършеното престъпление”, гласеше официалното съобщение на МВР.

През септември 2019 г. МВР в Сливен разпространи тази снимка от акцията по задържането на английския пастор.
През септември 2019 г. МВР в Сливен разпространи тази снимка от акцията по задържането на английския пастор.