Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антъни Блинкън Снимки: Ройтерс
Антъни Блинкън Снимки: Ройтерс

Американският държавен секретар е на посещение в страната, за да обсъди ситуацията около сигурността и бежанската вълна в региона

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна днес в югоизточния полски град Жешов, разположен близо до украинската граница, предаде Ройтерс.

От началото на руската инвазия в Украйна на територията на Полша пристигат стотици хиляди бежанци, съобщи БТА.

В Полша американският държавен секретар се срещна с премиера Матеуш Моравецки и с външния министър Збигнев Рау, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън каза, че визитата му в страната е в „един от най-неотложните моменти“ в дългата история на отношенията между двете държави и че САЩ ще продължат да разполагат американски военни в Полша.

Рау заяви, че Полша е приела повече от 700 000 бежанци от Украйна и че очаква пристигането на още стотици хиляди, освен ако Русия не отстъпи.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външният министър на Полша Збигнев Рау,
Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външният министър на Полша Збигнев Рау,
„Полша никога няма да признае териториални промени, постигнати чрез непровокирана и неправомерна агресия“, каза полският първи дипломат и допълни, че страната ще настоява за разследване на предполагаемите руски военни престъпления в Украйна.

След срещата си с полския външен министър Блинкън разговаря и с премиера Моравецки и каза, че двамата са постигнали съгласие за необходимостта от подсилване на източния фланг на НАТО, както и на архитектурата на европейската сигурност като цяло.

Полша иска още американски сили на своя територия, като в момента там има над 10 000 военни от САЩ.

Двамата лидери обсъдиха и налагането на още санкции срещу Русия и замразяването на руски активи, което според Моравецки трябва да бъде „съкрушително“ за руската икономика.

Полският премиер посочи, че всички руски банки трябва да бъдат изключени от международната финансова система СУИФТ. Към момента всички руски банки, с изключение на най-големите, са отстранени от услугата за обмен на финансови съобщения.

Преди да пристигне в Полша, Блинкън беше в Брюксел, където вчера се срещна с външните министри от страните от НАТО, Г-7 и ЕС, за да обсъди с тях усилията Русия да бъде възпряна чрез програма за по-тежки санкции. Алиансът не прие исканията на Украйна за затварянето на въздушното й пространство, предаде Ройтерс.

Блинкън заяви по време на визитата си в Брюксел, че НАТО иска да предотврати разпространението на конфликта извън границите на Украйна.

„Не искаме конфликт, но ако той стигне до нас, ще сме готови и ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО“, каза американският държавен секретар.