Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цените на газа първо стигнаха исторически рекорд, после паднаха, но за ден се вдигнаха с над 34%.
Цените на газа първо стигнаха исторически рекорд, после паднаха, но за ден се вдигнаха с над 34%.
  • Бензин и дизел стигат 3 лева за литър
  • “Булгаргаз” иска увеличение с 3,45%, но сигурно ще е по-голямо
  • Заради войната в Украйна все още не се вижда край на танца на енергийните цени

С шокиращи цени на горивата се очаква да се сблъскат потребителите в България до дни, категорични са търговци от петролния бранш. Според тях от следващата седмица ще започне ново поскъпване, което ще докара невиждани до този момент у нас котировки. Прогнозата е, че масовите

бензин и дизел

ще стигнат 3 лв.,

а в момента

се продават за

2,76-2,79 лева

Причината - ескалиращите цени на петрола след избухването на войната в Украйна. От началото на седмицата те вървят непрекъснато нагоре, а в сряда стигнаха до над 111 долара. Според Фатих Бирол - шеф на Международната агенция по енергетика (МАЕ), ситуацията на енергийните пазари е много сериозна заради нарушените руски доставки. Бирол е категоричен, че енергийната сигурност е под заплаха, което поставя световната икономика в риск по време на крехък период на възстановяване.

Засега няма основателни причини да се очаква поевтиняване на петрола. Все още не са наложени санкции срещу енергийния износ на Русия, но търговци и собственици на кораби

не искат да

работят с руско

гориво, което

може да доведе

до недостиг

Страните от ОПЕК+ пък договориха скромно увеличение на доставките за април - с 400 хил. барела повече на ден, което няма да е достатъчно да се свалят цените. Редица държави от обединението не успяват да изпълнят квотите си за увеличение на добива. За момента само Саудитска Арабия и някои други страни имат излишен капацитет.

Все още няма ефект върху цените на петрола и от решението на МАЕ да се пуснат на пазара 60 млн. барела от резерви.

Скъпият бензин и дизел водят до вдигане на цените и на редица други стоки заради по-високи разходи да транспорт, коментираха експерти. Според тях всяко

увеличение на

горивата с

10% вдига

инфлацията

допълнително

с 1 на сто

Проблем с доставките на петрол и горива за България няма, рафинерията на “Лукойл” в Бургас работи, заяви енергийният министър Александър Николов в сряда.

Министърът обаче посочи, че заради войната в Украйна цената на нефта се е вдигнала с 20% само в последните 3 дни.

И докато при петрола котировките се качват сравнително плавно, при природния газ има истински взрив на цените. В сряда търговията на нидерландската борса стартира при 129 евро за мегаватчас, два часа по-късно

котировките се

изстреляха до

194 евро, което

е исторически

рекорд

В края на търговията газът падна до близо 163 евро, което е увеличение с 34% само за ден.

Танцът на газовите цени накара КЕВР да отложи решението си колко ще струва у нас от март. Очаква се регулаторът да се произнесе на 7 март. Александър Николов обясни забавянето с войната в Украйна. При съществуването на рискове за намаляване на доставките на руски газ и при ежедневни искания за количества от хранилището в Чирен ценовите анализи трябвало да продължат до последния възможен момент, за да няма сътресения и рискове за потребителите.

Николов поясни, че “Булгаргаз” е внесъл на 1 март

предложение

за поскъпване

с 3,5% и цена

от 113,73 лв.

за мегаватчас. Не са отразени обаче последните движения на борсата в Нидерландия, коментираха газови експерти. Това означавало, че на 7 март може да има допълнително увеличение, което да бъде разгледано от КЕВР.

Николов беше категоричен, че към момента няма проблем с разплащането към Русия за газовите доставки дори след изключването на руски банки от системата SWIFT. “Булгаргаз ” нямал неизпълнени договорни отношения и количествата следвало да бъдат запазени.

Договорът с “Газпром” изтича в края на тази година, но разговори сега не се водят за неговото продължаване заради войната. С Азербайджан преговори имало, но засега не можело да се договорят по-големи количества от записаните 1 млрд. куб. метра на година.

Николов побърза да успокои, че енергийната ни система е с ниска зависимост от газ. Ако все пак има нарушения на руските доставки,

има план,

включващ всички

съседни държави

и алтернативни

източници,

включително Азербайджан, Катар и Турция.

За да получим втечнен газ от САЩ или Катар, трябвало обаче да станем част от обединение между няколко държави, които да заявят големи количества. Българският пазар бил твърде малък, за да се договорят доставки само за нас, допълни Николов.

Спор в парламента възникна между него и бившия енергиен министър Теменужка Петкова - сега депутат от ГЕРБ, по отношение на интерконектора с Гърция. Според Петкова договорът вече бил изтекъл, а газовата връзка още не е готова. Николов отвърна, че дейностите не са завършени и договорът продължавало да бъде активен. Заради забавянето обаче неустойки се начислявали. Според документа те са по 90 000 евро на ден.

Николов беше категоричен, че правителството не е подписвало отлагане на изграждането на интерконектора и трасето се строи.

По отношение на ПАВЕЦ “Чаира”, която не се използва, Николов посочи, че към този момент се правят тестове, за да може инфраструктурата да заработи частично в пикови моменти. Разглеждат се и възможностите за всички други хидроцентрали и ускоряване на инвестиционните процеси по тях.

Енергийният министър Александър Николов
Енергийният министър Александър Николов