Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Ботев
Христо Ботев

Апостола знае за античовешкия режим на империята и не иска един гнет да се смени с друг

Иска пари от братята Христо и Евлоги Георгиеви, те отказват

Левски попада в полезрението на Русия по няколко линии. Една от тях по всяка вероятност е свързана с братята Христо и Евлоги Георгиеви, които посвещават живота си на идеята Русия да ни освободи от петвековното робство. Правят всичко възможно да убедят младите революционери,

че България няма сили да се справи сама с подобен противник. Чисто математически превъзходството на османската военна машина е толкова смазващо, че шансовете на въстаниците клонят към нула.

"168 часа" вече писа, че спорът се заражда, тъй като всички млади революционери искат от братята пари. Двамата отказват да финансират чети и бунтове, защото всеки път

въстанията

са завършвали с кръвопролития, а заради помагачите на четниците жителите на всички околни села са били избивани до крак.

След Кримската война ситуацията се усложнява още повече. Великите сили не разрешават на Русия да продължи да воюва с турците и въжделенията на България са попарени. Добродетелната дружина, председателствана от Христо, обаче не се отказва и продължава със совалките си из Европа и Русия.

През това време младите революционери губят търпение. Левски не иска Русия да помага на България, защото знае колко ужасяващо е отношението на империята към селяните и обикновените хора. Навръзвайки фактите, той бързо стига до извода, че ако руският император се намеси, България ще замени едно робство с друго.

Христо опитва да охлади ентусиазма им, защото смята, че това ще затрудни политическите сондажи и преговорите. Вкарването на всяка чета в България е придружено от дипломатически скандал. Причината е, че

турците избиват въстаниците

и след това обвиняват Русия в терористични действия. Обвиняват и Румъния, от която тръгват четите, което принуждава румънското правителство непрекъснато да отрича. Всичко това обърква дипломатическите усилия на Христо и съмишлениците му, които смятат, че единствено руската армия има шанс да победи османската.

През това време Христо Георгиев и съмишлениците му работят по съвсем друг сценарий. Те са в непрекъснат контакт с руския консул в Букурещ Найден Геров и с руските дипломати.

"168 часа" вече писа, че братята изграждат най-мощна мрежа от над 2000 души, които подпомагат руското разузнаване във войните и битките с Османската империя. Тези

2000 служители

били закупчици за продоволствията на турските гарнизони. Всички те са били в ежедневен контакт с местни доставчици, следели потоците с жито и храни към турската армия, движението на османските военни части и т.н.

Поверителните информации и сведения Христо и Евлоги предавали на Геров и руските дипломати, за да подпомогнат руското разузнаване в битките му с Османската империя. Известно е, че те информирали руската армия за всичко.

Двамата братя имали огромно влияние. Всички фактори от Европа и Русия търсели тях като представители на България. В тази ситуация Левски нямал шанс - той виждал вероломността на Русия и предупреждавал съратниците си за това, но на всички им било по-изгодно да вярват в мита за добрия дядо Иван, който ще ни спаси.