Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснаците се редят на опашки пред банковите клонове и банкоматите. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Руснаците се редят на опашки пред банковите клонове и банкоматите. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Рублата се обезцени с над 30%, обикновените руснаци в шок - нямат мобилно банкиране, а цените растат всеки ден

Сбербанк бе пощадена от санкциите, но прекратява дейността си в ЕС

Руската централна банка пусна печатницата за пари на бързи обороти, за да задоволи скоростното теглене по банкоматите, но засега

няма

особен ефект

На репо аукцион банките получиха 40 пъти повече рубли в сравнение с нормалните обеми. Това стана дни след обявените санкции от страна на Запада за изключването на 7 руски от международната система за разплащания SWIFT , блокиране на активи на руски банки и бизнесмени, стопиране на набирането на капитали по проектите им в чужбина, прекратяване на "Северен поток - 2" и ограничаване на достъпа на Русия и руски компании до високи

технологии

и чипове. От SWIFT не са изключени две банки - най-голямата руска финансова институция Сбербанк и Газпромбанк. Въпреки това Сбербанк обяви, че се изтегля от Европа. На 1 март ЕЦБ й нареди да затвори клоновете си в ЕС заради масово теглене на средства в Австрия, Словения и Хърватия. Оттам обявиха, че ще посрещнат всички плащания към клиенти. В Европа ще бъде запазено единствено швейцарското подразделение на финансовата институция.

От Кремъл обявиха, че санкциите ще ударят първо тези, които ги налагат, но това не е точно така.

Докато украинските воини отбраняват страната си, рублата пое своя дълъг път към пропастта.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Докато украинските воини отбраняват страната си, рублата пое своя дълъг път към пропастта. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Факт е, че Русия никога не е била в толкова добра финансова форма. Разбира се, благодарение на конюнктурата, а не защото икономиката й е реформирана и е отбелязала някакъв феноменален ръст. Външният й дълг е 18-20% - един от най-ниските в света, тоест на бюджета

не му тежат

излишни лихви

Валутните резерви на Русия са рекордни - 643 млрд. долара, заради повишените цени на суровините. Приходите от петрол и газ също са на безпрецедентно високи нива, "Газпром" никога не е регистрирал печалба от 23 млрд. долара.

Прогнозите са, че само от черното злато тази година приходите ще са със 17 млрд. долара повече. Но не трябва да се забравя, че Русия е

вторият най-голям износител на петрол за САЩ

Затова мнозина експерти смятат, че с помощта на тази суровина и на природния газ Русия може все някак да успее да се спаси, като ги превърне в пари.

Сбербанк бе пощадена от изключване от системата SWIFT, въпреки това тя прекратява дейността си в ЕС. Ще работи единствено швейцарскто й подразделение. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Сбербанк бе пощадена от изключване от системата SWIFT, въпреки това тя прекратява дейността си в ЕС. Ще работи единствено швейцарскто й подразделение. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тоест те могат да станат инструмент за бартер и по този начин успешно да заобикаля санкциите. От друга страна, Западът си остави вратичка, като не изключи от SWIFT всички руски банки. В международната система остават тези, през които минават

разплащанията

за суровини

като петрол, нефт и газ - Сбербанк и Газпромбанк.

Въпреки това доходите на руснаците са под нивата от 2014 г., когато бяха въведени предишните санкции заради анексирането на Крим. Мнозина смятат, че именно тази преса над жизнения стандарт на фона на инфлацията и новите санкции може да е факторът, който ще изкара руснаците на улицата.

Градусът на напрежението се вдига, защото те не могат да правят обичайните си разплащания чрез телефона и чрез интернет. В същото време статистиката сочи, че

купуват с 50%

повече валута,

отколкото в седмицата преди нахлуването в Украйна.

Обезценката също паникьосва обикновените хора. Ако доскоро един долар вървеше по 75 рубли, а едно евро - по 80, тези дни щатската валута се търгуваше на Forex пазара за над 110 рубли, а еврото - над 120.

Заедно с близо 30-те процента обезценка на валутата върви и масово

презапасяване

със стоки,

защото се очаква цените им да растат, констатират медиите. За да овладее ситуацията, Руската централна банка повиши основния лихвен процент от 9,5 на 20%, за да предотврати срива на валутата и инфлацията. "Това ще подсигури стабилността на цените и ще гарантира спестяванията на руснаците", гласи съобщението на сайта на банката.

По този повод Европейската централна банка излезе с прогноза, че

очаква фалити

на руски банки, които няма да издържат на натиска за теглене на пари в брой.

Олигарси и собственици на руски книжа също регистрираха рекордни загуби. В деня, в който Русия атакува Украйна, индексът на московската борса се срина с повече от 33%, а руският борсов индекс РТС – с 40 на сто.

Според Блумбърг състоянието на президента на "Лукойл" Вагит Алекперов е намаляло с 6,2 млрд. долара и вече е 13 млрд. Книжата на компанията му също са се сринали с над една трета.

През първите дни от войната рублата загуби една трета от стойността си.
През първите дни от войната рублата загуби една трета от стойността си.

Президентът на металургичната компания "Северсталь" Алексей Мордашов е калкулирал загуби от 4,2 млрд. долара, а собственикът на "Норилск никел" Владимир Потанин - 3 милиарда долара.

Според агенцията най-много е загубил Генадий Тимченко, контролиращ "Новатэк" и "Сибур" - 10 млрд. долара.

Въпреки колосалните минуси Русия не губи надежда във финансов план. Нефтът, петролът и газът

регистрират рекордно високи цени

По всичко личи, че ще се сбъдне прогнозата на Дмитрий Медведев за цена от 2000 долара за 1000 куб. метра газ. Срещу тези суровини Русия може да договори бартери със стоки. Но дори това не е необходимо, защото банките, през които минават разплащанията за тези суровини, може би няма да бъдат ударени от санкциите.

Известно е, че след първите санкции Русия взе мерки и започна да създава

собствен SWIFT, както и Китай

Затова, дори да се случи най-лошото с рублата и всички руски банки да бъдат блокирани, остава спасителният вариант разплащанията да минат в китайски юани.

На валутните пазари рублата се срина спрямо долара и еврото.
На валутните пазари рублата се срина спрямо долара и еврото.

За Европа и САЩ това ще е голям удар, защото оборотът в евро и в долари буквално ще се срине. Всъщност една от причините диктатори като Муамар

Кадафи и

Саддам Хюсеин

да бъдат атакувани бе именно това - и двамата обявиха, че спират да приемат плащания в долари за нефта. Единият искаше да получава парите в евро, а другият - да създаде африканска валута.

Въпреки това, ако в Русия тръгне паника, че спестяванията се топят, може да се прогнозира, че руснаците ще излязат на улицата и ще поискат промени.