Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Правителството даде 4 млн. лв. за подновяване на запасите от таблетки калиев йодид и за ремонт на системата за оповестяване

България няма да изпраща войска и самолети в Украйна. Това каза премиерът Кирил Петков след извънредното заседание на Министерския съвет.

Имаме малко на брой летящи самолети и не можем да даваме на никого. Броят им е абсолютно недостатъчен, за да пазят нашето небе и е абсурдно твърдението, че ще ги даваме в този момент , категоричен бе премиерът. 

Петков определи като глупости твърденията, че ще пращаме български войски в Украйна. Нищо такова няма да се случва. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна,каза Петков.

Правителството спешно одобри и 4,1 млн. лв. за подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

„След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно. Аз не мога да повярвам, че през 2022 г. можем да говорим това в Европа. Надяваме се, че няма такъв риск“, заяви Петков.

Не можем да останем безучастни, проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че има с изтекъл срок на годност и днес това беше едно от другите важни решения - да се снабдим с всички тези таблетки, за да сме готови независимо какъв сценарий има, защото това е национална сигурност, заяви премиерът.

Обясни и, че част от сигналната ни система няма достатъчна възможност да работи. „Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи. Хората трябва да са спокойни, но ние като българско правителство трябва да имаме капацитет  и да сме готови да имаме нормална сигнална система и таблетки за всички български граждани, обясни премиерът.

Очаквайте подробности.