Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков.
Кирил Петков.

България се присъединява към другите страни, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка. Това обяви премиерът Кирил Петков.

"Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО", каза той в изявлението си.

Дрехи, обувки, палатки, чаршафи и одеала ще включва хуманитарната помощ, уточни министър-председателят.

Нито една жертва и нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война, продължи той.

Подчерта, че по сметката на БЧК се събират пари от дарители за хората от Украйна, средствата ще се ползват и за интегрирането на бежанци, дошли у нас. Разговори се водят вече с работодатели, сърцата ни са с тях. Ще могат да се почувстват тук като в свой дом, добави премиерът.

Путин трябва да знае, че целият свят осъжда действията му, каза още Петков.

Премиерът не обясни в какво се състои военно-логистичната поддръжка. Но от изявлението му стана ясно, че не отговаря на намеренията на българските власти оповестеното по-рано през деня от украинския посланик у нас - че страната ни ще помогне и с боеприпаси. По принцип за износ на оръжие решението трябва да се вземе от правителството и да се ратифицира от Народното събрание. Че няма такова решение, вече обяви и вицепремиерката Корнелия Нинова.

Армията ни поддържа готовност и се подготвя за отговор на действия, които застрашават сигурността на България, обяви пък началникът на отбраната. Вървят и действията в рамките на НАТО по поддържане на бдителността, България се готви за страна домакин и да осигури преминаване на съюзнически сили през наша територия

"Братоубийствена война! Толкова е жалко, че един лидер се крие в безопасност на дългата маса, а млади войници в момента загиват, пратени там с негово решение", емоционален бе Петков.

И два пъти натърти на термина "война" - в противовес на отказа на военния министър Стефан Янев да назове така руската агресия в Украйна, заради което върви подписка с искане на оставката му.