Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Окръжен съд – Търговище срещу Орхан М, съобщиха днес от съда. Той е наказан с „лишаване от свобода” за срок от 5 години. Първата инстанция е признала вината му за това, че на 2 май 2018 г. в с. Любичево, община Антоново, по непредпазливосте причинил смъртта на 54-годишен мъж, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Деянието било извършено чрез нанасяне на множество удари с ръка.

Подсъдимият е бил оправдан по първоначално повдигнатото обвинение в умишлено убийство. Той е осъден да заплати на гражданските ищци - съпругата и синът на починалия – общо 170 хиляди лв обезщетения за причинени неимуществени вреди.

Семействата на жертвата и на подсъдимия не били в добри отношения. Недоволството се провокирало от „дрифтове“, които Орхан М. правел с колата си пред къщата на другото семейство. Конфликтът се подклаждал и от поведението на психично болния син на пострадалия, уточняват от съда. На 2 май 2018 г. той проникнал в лекия автомобил, ползван от бащата на Орхан. Като научил за това, синът, тогава 26-годишен, решил да потърси сметка. Отишъл в дома на семейството, започнал саморазправа, нанасяйки удари на бащата. Пострадалият отвърнал с брадва в ръката на подсъдимия. Но множеството силни юмручни удари в главата причинили на потърпевшия черепномозъчна травма, от която той бързо починал.

Защитата на подсъдимия обжалва първоинстанционната присъда с твърдението, че пострадалият е инициирал нападението, а Орхан се е защитавал. Прокуратурата и частните обвинители приеха атакуваната присъда за правилна и помолиха въззивната инстанция да я потвърди.
Апелативният съд подкрепи Търговищкия окръжен съд в извода, че деянието не е извършено при неизбежна отбрана. И този съдебен състав не констатира противоправно и общественоопасно нападение от страна на убития.

Въззивната инстанция обаче е на мнение, че подсъдимият е действал при евентуален умисъл по отношение причиняването на смъртта. Той е нанесъл няколко удара със значителна сила в областта на главата на пострадалия и не е спрял, докато не е бил ударен от сина на опонента си. Нападателят ясно е съзнавал, че предизвиква увреждания в жизнено важен орган и е искал настъпването на това увреждане, като е допускал, че по този начин причинява смърт. Ето защо настоящата инстанция смята за незаконосъобразна преквалификацията на деянието в „причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда“, казват още от съда във Варна. Поради липса на внесен протест от прокуратурата обаче въззивният съд няма правомощия за намеса в тази насока, освен да съобрази това при преценката на справедливостта на наложените наказания. Втората инстанция счита, че санкцията е отмерена справедливо – в средния размер на предвиденото от закона лишаване от свобода между 2 и 8 години.

Като установи липса на основания за изменение или отмяна на присъдата на Търговищкия окръжен съд, Апелативен съд - Варна я потвърди изцяло.

Решението подлежи на касационно обжалване.