Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С Макрон говорихме за ядрена енергетика, каза премиерът

Премиерът Кирил Петков продължава срещите си в Брюксел. Пред журналисти той говори по актуални въпроси.

Попитан за срещата с френския му колега Макрон, Петков заяви, че са обсъдили ядрената енергетика и ще се изгради работна група, с която ще се обсъжда както жп транспорта, така и енергетиката.

България ще трябва тепърва да изгради доверие у европейските си партньори, за да влезе в Шенген. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

По думите му България номинално е изпълнила изискванията за вход в шенгенското пространство, но не и ефективно.

"Нямат ни доверие, защото се оказва, че през годините много от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. Сега трябва да изградим и да покажем доверие. Новото българско правителство ще покаже, че прави това, което обещава." - заяви Петков.

Той е обещал, че правителството ще започне сериозен диалог по темата и ще работи приоритетно в сферите, в които партньорите ни виждат дефицити. Министър-председателят изтъкна, че спазването на изискванията за членство в Шенген работи в интерес на България, а правителството е получило кредит на доверие от европейските си партньори.

На вчерашната среща на върха българският премиер е обещал, че оттук нататък България ще бъде съюзник, който няма да прави изненади. "Да, всеки гледа националния си приоритет, но като цяло това, което говорим и което се разберем, могат да разчитат, че ще го изпълним." - каза той.

Страната ни застава твърдо зад единната позиция на ЕС за Украйна и опитите за деескалация на напрежението по пътя на дипломацията.

По време на визитата си в Брюксел Кирил Петков проведе и серия двустранни срещи.

Снощи той е разговарял и с канцлера на Германия Олаф Шолц. Обсъдени са възможностите за строежа на магистрали с Германия. Предстоят двустранни работни срещи.

Кирил Петков е провел разговор и с президента на Египет, който е проявил интерес към българското производство в сферата на отбранителната индустрия. Двамата са обсъдили възможността България да продава от производството си на Египет без посредници. От своя страна египетският президент е заявил, че страната ни може да закупи от Египет втечнен газ.

Предстои България да покани правителствена делегация от Кайро, която да се запознае на място с продукцията в сферата на отбранителната индустрия.

Българският премиер е обсъдил борбата с корупцията с президента на Руанда - Пол Кагаме. Африканската държава е отбелязала значителен успех в тази сфера и в момента се намира на по-предни места в класациите от България, изтъкна Петков.

Кагаме го е поздравил за проявената воля за борба с корупцията и го е посъветвал да таргетира големите корупционни босове.