Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първокласничката вече е добре, във вторник в пловдивското училище започнаха с час за доброто

17 февруари е ден на спонтанните актове на доброта. Той се отбелязва първо по инициатива на неправителствени организации в САЩ.

Идеята е да се обяснява значението на жестовете на милосърдие и отзивчивост към другите, без да чакаме да получим награда за това и такива постъпки да се окуражават. Защото жестове на доброто създават “ефекта на доминото”.

Идеята за такова отбелязване е от 2004 г. и оттогава е получила широко разпространение по цял свят.  

Всъщност на жестовете на доброта е посветена и инициативата “Достойните българи” на “24 часа”. Тя започна през 2003 г. и всяка година отличава хора с големи сърца, които вършат добрини и необикновени постъпки. През годините сме разказали 812 такива истории.

В ранния следобед в понеделник, когато полицаят Илиян Гвоздев отишъл в училището на двете си деца, едва ли е предполагал, че ще стане известен за часове в цялата страна.

Старши инспектор Гвоздев от сектор “Пътна полиция” към пловдивската ОД на МВР с бързата си и адекватна намеса спаси живота на дете от първи клас в ОУ “Васил Петлешков”, изпаднало внезапно в тежко състояние.

“Не се смятам за герой. Реакцията ми беше нормална. Важно е всеки човек, независимо с какво се занимава, да е подготвен и да действа адекватно в такава критична ситуация”, каза полицаят. Той бил на среща с ръководството на училището, където учат синовете му. На излизане от сградата го повикала притеснена учителка с молба за помощ, тъй като на момиче от първи клас му прилошало.

Когато отишъл, видял, че детето е много зле, взел го на ръце и го качил на служебната кола. Заедно с него тръгнала и медицинската сестра на училището.

“Обадих се на тел. 112 и на Бърза помощ, пуснах сирената на патрулния автомобил и потеглихме. В УМБАЛ “Свети Георги” ни

очакваха лекари,

които веднага

поеха детето и

успяха да

стабилизират

състоянието му”,
разказа старши инспектор Гвоздев. Той бе категоричен, че е важно човек да запази самообладание, за да може да реагира адекватно.  

“С детето можеше да се случи най-лошото, но за щастие, беше спасено от лекарите”, коментира старши инспектор Гвоздев. Полицаят добави, че покрай естеството на работата си често се отзовава на тежки произшествия и заедно с колегите си трябва да реагират адекватно.

Преди време е участвал в друг подобен случай, но не пожела да разкрие подробности.

“Детето беше спасено благодарение на бързата и решителна реакция на старши инспектор Илиян Гвоздев”, заяви шефът на спешното отделение в УМБАЛ “Свети Георги” д-р Кирил Атлиев.

“Полицаят донесе детето на ръце. То беше в кома и не дишаше”, обясни тежката ситуация медикът.

Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на момиченцето, повикали анестезиолог и направили консултации с невролог и хирург. Действията на медиците били навременни и състоянието на детето се подобрило.

“Благодаря на колегите. Колкото по-бързо дойде човек в подобно състояние при нас, толкова шансовете ни да реагираме адекватно са по-големи”, заяви д-р Атлиев.

Той добави, че детето е било докарано при тях от полицая за няколко минути. След като ученичката е стабилизирана, я прехвърлили за лечение в детската клиника. В момента е в добро общо състояние.

Старши инспектор

Илиян Гвоздев е

в системата на

МВР от 15 години
и цялата му професионална кариера до момента преминава в пловдивската дирекция. Първоначално започва работа като редови полицай в Първо РПУ и през 2014 г. става полицейски инспектор в сектор “Охранителна полиция”.  

През 2016 г. е преназначен на длъжност в “Пътна полиция”, а през 2020 г. застава начело на една от групите – за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали на територията на Пловдивска област. Старши инспекторът е награждаван за добрата си професионална подготовка и разумни решения.

“Благодарихме в писмо до началника на “Пътна полиция”, където работи старши инспектор Гвоздев. Говорихме и лично с него”, каза зам.-директорката на училище “Васил Петлешков” Йорданка Начева.

За всички в учебното заведение той е герой, след като спаси живота на изпадналото в кома дете.

Първият час за всички ученици във вторник започнал с темата за доброто в обществото. На децата е оказана и психологическа помощ в рамките на деня, след което са провели успокоителна игра.

След това нарисували картички и ги изпратили до болницата, където е настанена първокласничката.
Инцидентът е станал между първия и втория час.

На детето му

прилошава в

коридора
Учителката, която е била до него, му подала стол да седне. Веднага извикала медицинската сестра, на помощ се притекла и служителка на столовата.

Медицинската сестра взела детето на ръце и излязла на двора, за да изчака там екипа на Бърза помощ.
“Навън е видяла полицая с патрулката и веднага му казала какво става”, добави Йорданка Начева.

След като лекарите в “Свети Георги” поели грижата за първокласничката, медицинската сестра се завърнала в училището, за да окажат заедно с педагогическия съветник подкрепа на децата.

По телефона са били уведомени родителите на пострадалото момиченце, а след това и на другите ученици.

Медицинската сестра, която участва активно в спасяването на детето, също не смята, че е направила нещо изключително - просто е изпълнила своя дълг и избягва медийни изяви.

“Герои в този

случай са всички,

които реагираха

спокойно и

адекватно
- старши инспектор Илиян Гвоздев, медицинската сестра, учителката, педагогическият съветник”, категорична е Йорданка Начева.

В основно училище “Васил Петлешков” учат 428 деца, които получиха важен житейски урок, а именно как се помага бързо и адекватно на човек в нужда.

“Готови сме да окажем съдействие на училището с нашия екип за подкрепа, ако имат нужда. На този етап се справят добре и сами”, коментира шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.