Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мощно лоби на “Уолстрийт” опитва да прокара благоприятна законова рамка, но държавите се притесняват от анонимните трансфери на перачите на пари и финансирането на тероризма

Да бъде или да не бъде? Този въпрос със сигурност си го задава всеки притежател на биткойни напоследък. Цените паднаха драматично от края на ноември до 24 януари с близо 50% и пазарът от 3 трилиона долара гравитира около 1,7 трилиона. Тези дни след двойния връх и полета на цените надолу тръгнаха прогнози дали няма

да се устремят

към нулата

Поне това е мнението на един от влиятелните анализатори Питър Шиф.

Докато инвеститорите се чудят дали да продават, за да се спасят, докато биткойнът е 40 - 43 хил. долара, мощното криптолоби обяви, че много скоро цените ще се устремят към 100 хил. долара и всеки, купил сега, ще спечели. Един от тях е президентът на Ел Салвадор – Наиб Букеле, който превърна страната в първата, приела биткойните като законно платежно средство. Бедните салвадорци, които му повярваха, че с криптовалутите ще се понижат разходите им по транзакциите, са повече от разочаровани. Президентът Букеле обаче не спира дотук и ги съветва да превръщат заплатите си от “Макдоналдс” в биткойни, докато са евтини. Вместо това бедните му сънародници

всеки ден пресмятат колко ще

им струва храната

И дали утре ще могат да си я позволят с криптозаплатите, чиято стойност е като асансьор в небостъргач.

Докато светът наблюдава любопитния експеримент, се развива още един сюжет. Копачите на биткойни бяха изгонени от Китай, защото консумират прекалено много електричество, и се насочиха към бившите съветски републики – Казахстан, Украйна и други, където електроенергията все още е изключително евтина. Конфликтите в двете страни обаче сериозно разколебаха инвеститорите и цените логично поеха своя мечи път надолу.

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева обяви, че много банки са в експериментална фаза с цифровите валути. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Шефът на МВФ Кристалина Георгиева обяви, че много банки са в експериментална фаза с цифровите валути. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В тази ситуация централните банки бавно, но сигурно се подготвят за цифровите пари и можем само да гадаем как това ще повлияе на пазара на криптовалутите оттук нататък.

„Вече сме преминали отвъд концептуалните дискусии относно цифровите валути на централните банки и сме в етапа на експериментиране – заяви неотдавна шефът на МВФ Кристалина Георгиева. - Централните банки

запретват ръкави

и се запознават отблизо с битовете и байтовете на цифровите пари. Все още се намираме на ранен етап по отношение на цифровите валути на централните банки и не знаем с точност колко бързо ще навлязат те и колко далеч ще стигнат. Това, което знаем, е, че централните банки изграждат капацитет за използване на новите технологии, за да бъдат готови за реалността, пред която вероятно ще се изправят. Ако

цифровите валути

бъдат проектирани разумно, те потенциално могат да предложат по-голяма устойчивост, по-голяма сигурност, по-голяма наличност и по-ниски разходи от частните форми на цифрови пари. Това очевидно е така в сравнение с необезпечените криптоактиви, които по своята същност са нестабилни. Дори по-добре управляваните и регулирани стабилни монети не са съвсем равностойни на стабилна и добре проектирана цифрова валута на централна банка.” Според Георгиева в момента около

100 държави проучват цифровите валути

на централните банки.

От края на ноември до края на януари цената на биткойните и останалите криптовалути падна с 50%, след което леко коригира.
От края на ноември до края на януари цената на биткойните и останалите криптовалути падна с 50%, след което леко коригира.

“Други тестват, а трети вече ги разпространяват сред обществеността”, обясни тя.

Шефът на МВФ твърди, че на Бахамските острови местната цифрова валута е в обращение повече от година. Шведската Риксбанк проучва технологичните и политическите последици от въвеждането на цифровите пари. В Китай цифровият юан - e-CNY - продължава да се развива с повече от сто милиона индивидуални потребители и милиарди юани в транзакции.

“А едва миналия месец Федералният резерв публикува доклад, в който се отбелязва, че “цифровата валута на централната банка може да промени из основи структурата на финансовата система на САЩ – обясни Георгиева. - Както може да се очаква, МВФ е силно ангажиран с този въпрос, включително чрез предоставяне на техническа помощ на много от нашите членове.” Нещо повече, от думите й стана ясно, че МВФ публикува анализ, който разглежда опита на шест централни банки, които са в

авангарда

на тази идея.

Изводите са три. Първо, всяка страна сама трябва да определи размера на цифровата валута, която й е необходима.

“Второ, съображенията, свързани с финансовата стабилност и неприкосновеността на личния живот, са от първостепенно значение при проектирането на цифровите валути на централните банки”, обясни тя. Според нея тези валути не носят лихва, което ги прави непривлекателни като средство за спестяване. В същото време в трите активни проекта - на Бахамските острови, в Китай и в Източнокарибския валутен съюз - се поставят ограничения върху притежаваните количества. Целта е да се предотврати внезапното изтичане на капитали и конвертирането на банкови депозити в цифрова валута.

“Ограниченията върху наличностите в цифрови валути на централните помагат и за удовлетворяване на желанието на хората за неприкосновеност на личния живот, като същевременно предпазват от незаконни финансови потоци”, обясни Георгиева. От думите й стана ясно, че се допускат по-малки авоари без необходимост от пълна идентификация на притежателя им, което е едно от основните предимства на криптовалутите. Именно затова има опасения, че се използват не само за пране на пари, а и за финансиране на тероризма. Това е причината централните банки да ограничат количествата, за да се минимизират тези рискове. Прогнозите са, че ще има много по-строги проверки при по-големи транзакции – също както при преводите с обичайните финансови средства.

Според МВФ за изграждането на електронни портфейли от централните банки ще са необходими нови функции, нови технологии, нова регулаторна рамка и нова съдебна практика. В същото време трябва да се избегне внезапното изтичане на капитали, което може да подкопае финансовата стабилност. Георгиева твърди, че МВФ също ще изиграе своята роля в този процес и ще подкрепи тези експерименти, за да предаде знания и опит на всичките си 190 страни членки.

Заедно с това мощното лоби на милиардери, инвестиращи в технологии, прави всичко възможно да прокара благоприятни регулации в САЩ за криптовалутите. Причината е, че пазарът според различни данни е около 3 трилиона долара.

Криптокомпании като Fidelity, Square и Coinbase създадоха своя търговска асоциация - Crypto Council for Innovation, която официално ще защитава интересите им и ще рекламира криптовалутите.

В същото време много кръгове са обезпокоени, че с криптовалутите операциите се извършват анонимно и светкавично. Вече се разработиха приложения, които осигуряват незабавни транзакции, но с авоарите в банките, така че криптопредимството остава анонимността и идеята, че човек е независим от държавата. Тоест тя да не може по никакъв начин да сложи ръка на парите му чрез инфлация или по друг начин. Всъщност именно това е в основата на мощното движение на криптофеновете, които за момента са доста стресирани от цените, а други са докарани до отчаяние.

От друга страна, ако централните банки въведат масово цифровите валути, те ще са стабилни и необходимата за тях електроенергия ще е в пъти по-малко. Причината е, че те няма да се “копаят” от “миньори” с мощни компютри, решаващи задачи, а на тези цифрови активи просто ще им се дава стойност.

От друга страна, рано или късно държавите ще сложат

край на анонимността

на опериращите с криптовалути. Освен това правителствата са обезпокоени от електроенергията, необходима на копачите, и то в условия на безпрецедентна енергийна криза. Именно този коктейл от различни сюжети прави изключително трудна прогнозата за съдбата на криптопазара. Дали той ще атакува нови дъна както през лятото, когато докара до отчаяние собствениците на криптовалути, или след няколко месеца отново ще поеме нагоре, все още е рано да се каже. Факт е само, че централните банки нямат никакво намерение да се отказват от апетитната възможност.