Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По принцип аз не харесвам българската избирателна система - пропорционална. Тук някой ще ме контрира, че сега изборите са мажоритарни. Не са. Защото най-важният избор - този за общински съветници, става по отвратителния пропорционален начин. А там, в общинските съвети, са кинтите - не в президентството и не толкова в кметствата.
Въпреки това съм длъжен да кажа, че колкото повече се гласува, толкова е по-зле за политико-мафиотската камарила, която ни се е качила на главите.
Просто всяка пусната бюлетина бърка в джоба на мафията. По изчисленията на различни експерти около 1 000 000 гласа на тези избори ще бъдат подадени контролирано - дали това са директно купени, дали са резултат от две кебапчета и бира, дали са след кокошки или от работодател, който принуждава работниците си да гласуват правилно, все тая.
Но ако повече хора подадат глас, именно тези контролирани гласове стават по-скъпи. Ако всички гласуват, инвестицията в ромски гласоподаватели става безсмислена. Просто тази сделка става губеща. Затова, макар и с погнуса, е по-добре да се гласува, отколкото да се прави човек на неразбран блогър.
Разследването, което може да прочетете, разказва и за истинско робство, в което са изпаднали бедните длъжници на т.нар. лихвари. Те буквално са загубили гражданските си права и се продават и купуват като добитък.
Това компрометира демокрацията, но единственият начин да бъде победена системата, е да се включиш, а не да се изключиш от нея. Иначе накрая всички ще бъдем роби. В крайна сметка това е свободата, нека не се самолишаваме от нея.