Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Врачанският окръжен съд днес наложи ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода на 39-годишната Весела Василева, които тя ще трябва да изтърпи при първоначален общ режим. Подсъдимата бе призната за виновна в това, че на 29 юни 2021 г. във врачанското с. Търнава, при управление на лек автомобил „Ауди А 4“ връхлита върху 17-годишния колоездач Габриел К. от ромската махала на с. Алтимир и го уби на място.

Съгласно мотивите на съда инцидентът е станал в нарушение на правилата за движение, като водачката не е контролирала непрекъснато пътното превозно средство, нямала непрекъснат зрителен контрол върху пътното платно и се движела с превишена скорост от 85.6 км/ч при максимално разрешена за населено място 50 км/ч. Учителката в Бяла Слатина Василева била в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 0.87 промила, установено по надлежния ред и след употреба на марихуана.

Според местните 39-годишната жена се връщала от купон в Бяла Слатина и след инцидента се опитала да избяга. Очевидци на удара обаче се изпречили пред колата й и я принудили да слезе от нея, докато пристигне полицията.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимата и нейната защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета.

Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление, е 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, което след редукцията определя наложеното наказание да е 3 години затвор.