Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гръцките политици виртуозно преговарят с Русия и САЩ - там винаги с точност знаят какъв е гръцкият интерес. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Гръцките политици виртуозно преговарят с Русия и САЩ - там винаги с точност знаят какъв е гръцкият интерес. СНИМКИ: РОЙТЕРС

3 конфликтни точки и нито едно обяснение защо руският газ отново е 94% от вноса ни

Договорът за доставка на газ от Русия изтича в края на годината и трябва да се подпише нов, което нажежи напрежението между руското и американското лоби до краен предел. Свързани с президента опитаха да защитят ръководството на "Булгаргаз", обвинено от вътрешния министър Бойко Рашков в различни афери. По сигнал на ДАНС прокуратурата покани тези дни ексшефовете на дружеството.

Конфликтните точки са няколко и в интерес на всички е да се изяснят.

Първо, през 2019 г., когато доставките на втечнен американски газ станаха възможни,

делът на руския

в нашия внос падна до 79-80%. Сега, две години по-късно, когато цяла Европа разчита на американския втечнен газ, ние отново внасяме 94% руски.

Енергийният експерт Васко Начев казва, че "Булгаргаз" отказва да влезе в каквито и да е взаимоотношения, за да доставяме американски втечнен газ, който през лятото е няколко пъти по-евтин от руския. Доставките могат да се реализират през Гърция, но затова са необходими преговори. Газ не може да се купува като в "Плод и зеленчук" - необходими са заявки и договори поне за 6-9 месеца напред.

В правителството се опасяват, че ако бившето ръководство на "Булгаргаз" не е провело досега тези преговори, едва ли ще се направи нещо по въпроса и през останалите няколко месеца. Тогава България отново ще е в

безпомощна

позиция

и иска или не, ще трябва да сключи договор с "Газпром". В такъв случай обаче газовият монополист ще диктува правилата - той отново ще е доставчик номер едно с над 90% и цените ще се определят от него. От правителството се опасяват, че няма да имат

никакъв коз в преговорите

Втората конфликтна точка е азерският газ. В интервюта за "168 часа" Васко Начев няколко пъти обясни, че от 2021 г. е могло да го внасяме на по-ниска цена, но това не е направено. Ексшефът на "Булгаргаз" Николай Павлов оправдава това с факта, че интерконекторът с Гърция не е готов и че не е имало свободно трасе с необходимия капацитет. Начев обаче твърди, че е могло дружеството да договори

друга входна точка

и договорените количества да се внесат.

Шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов потвърди думите му, като обясни, че има трасе, по което цялото количество азерски газ може да бъде внесено у нас, тъй като дружеството е осигурило инфраструктурата и капацитета.

Третата конфликтна точка е защо години наред

сондажите на газ

в Чирен са занемарени - от 39 сондажа работят 24. С малко усилия това може да се промени и страната ни да има свой малък добив и известна сигурност откъм запаси.

Експертите са категорични, че има възможност и за ново хранилище за около 1 млрд. куб. метра, но това също е тема табу от години. Ако това хранилище се запълва през лятото с американски втечнен газ, който тогава е

в пъти по-евтин

от останалия в света, то също ще е някаква застраховка срещу криза като сегашната.

Очевидно е, че битката за европейския газов пазар между САЩ и Русия навлиза в решаваща фаза и България не може да бъде изключение. Москва направи грешка и опита да извие ръцете на Европа точно по време на конфликта с Украйна, знаейки, че хранилищата в ЕС са празни. За съжаление на Кремъл, веднага бяха договорени доставки на американски втечнен газ и

цената падна

близо два пъти. С този ход Москва е на път да загуби войната - оттук нататък поне Западна Европа ще прави всичко възможно да си осигури газ от всяко друго място, но не и от Русия. Искаме или не, ние също сме част от този процес. Още повече че на нас ни предстои нов договор. В тази игра позицията на "Газпром" е ясна - той иска да ни продава ако не 100% от синьото гориво, то поне както сега - 94-95%.

Мнозина тълкуват сегашния конфликт между хората на президента и кабинета с амбицията на

Радев да бъде фронтменът

в преговорите с Москва и да извоюва добри отстъпки в цената и количествата, както направиха Унгария и Сърбия. Това обаче може да стане много по-лесно, ако имаме действителна диверсификация - ако у нас влизат големи количества американски втечнен газ и азерски. Тогава, иска или не, Русия ще трябва да съобрази цените и условията с новата ситуация. Ако до края на годината не се направи нищо в тази посока, очевидно е, че отново ще сме в ръцете на газовия монополист и можем само да се надяваме на неговата добронамереност.

Всички останали приказки за евентуални посредници от българска страна са

необходимата

мъгла,

за да се прикрият от публиката реалните "бойни" действия. Европейската комисия с директива ни отърва от тях преди 8 години и нито един кабинет няма право да си присвоява нещо, което е заслуга на Брюксел. От тази гледна точка обвиненията, че сегашното правителство иска да сложи посредници, са несъстоятелни - дори и да иска, то не може да го направи заради директивата.

За съжаление, в битка като сегашната всичко е позволено - дано в края на тази военна сага получим диверсификацията, която е като мираж вече 30-ина години. И дано политиците ни заприличат на гръцките поне малко.

Входната точка за руския газ бе променена, за да се заобиколи Украйна, въпросът е защо ексшефовете на "Булгаргаз" не откриха друга входна точка за азерския газ.
Входната точка за руския газ бе променена, за да се заобиколи Украйна, въпросът е защо ексшефовете на "Булгаргаз" не откриха друга входна точка за азерския газ.