Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

За съжаление, професор Иво Христов е прав.

Какво може да се направи, за да се промени тази даденост - сбироток от преддържавни персони и общности? Това според мен е въпросът.

Вероятно едни от малките неща, които могат да се направят, е суровият контрол върху държавните символи, ритуали и ролевото поведение, като се акцентира върху видимото, безспорното. Примери: Как изглежда униформеният полицай - фигура, униформа, поведение? От прическата до шкембето, от фуражката до обувките, от усмивката до походката! Същото за военнослужещия. Същото за митнически и гранични служители. Изисквания към облеклото и поведението на държавния служител. Задължителни ученически униформи, които освен че ще подчертаят ролята "ученик", ще тушират задълбочаващите се имуществени различия при учениците... Държавните знаци - националното знаме да бъде задължително за всяка държавна и обществена сграда, за всяка фирма. Държавните ритуали да бъдат старателно огледани от специалисти и безукорно изпълнявани. Капепетата на границите да бъдат вратите на Държавата, а не бараките на митничарите.

И най-после: народните представители да бъдат с изрядно облекло в Събранието по утвърден от Правилника на НС дрескод! Облеклото е видимият знак за отношението им към народа, държавата и длъжността.

*От фейсбук!