Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спад на заразените, но болниците остават пълни и с малки пациенти на дни

Надига се вълна от болни от т. нар. постковид синдром, а все още няма одобрена клинична пътека за лечението им. За нуждата от специална пътека за лечението на заболявания, обострени или събудени от прекаран COVID, лекарите настояват вече близо година.

След седмиците с рекордно висок брой заразени - над 10 хил. на ден, се смята, че е дошъл краят на пика на петата вълна, но идва скок в броя на по-тежко болните с пост ковид синдром от типа на тромбози, мозъчна мъгла, дихателни проблеми, предупреждават експерти.

Здравните власти прогнозираха, че най-много заразени се очакват в средата на февруари. Съветникът на премиера Кирил Петков по COVID въпросите проф. Радка Аргирова прогнозира пика на заразата за започващата седмица. За 19 февруари пък го изчисли математикът проф. Огнян Кунчев. А за проф. Мира Кожухарова пикът на петата вълна от много заразния омикрон вече е преминал.

“Към момента изглежда, че пикът на петата вълна е преминал. Наблюдава се спад в процента на положителните проби и на заразените”, каза тя пред Нова тв.

Въпреки положителната прогноза на епидемиолога за край на вълната, ще дойде нова с постковид синдром. За това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“От март нататък ще видите много случаи и с тромбози, и с много по-тежки заболявания. COVID-19 е заболяване на малките съдове. Те са навсякъде, а промените при тях водят до какво ли не”, поясни той.

По тази причина Кунчев настоя да се разработи спешно клинична пътека за постковид синдром.

Почти 700 хил. са излекуваните от вируса у нас, показват данни на Единния информационен портал. Според медици около

40% от преболедувалите развиват постковид синдром,

въпреки че засега официална статистика няма.

Постковид синдромът е комплекс от заболявания, които се проявяват месеци след заразяването, като е възможно състоянието да се влоши и да се наложи лечение в болница. Сред най-честите симптоми са умора, задух, проблеми с обонянието и зрението. Усложнения след вируса са и кашлица, мускулни и ставни болки, както и развиващи се сърдечни, неврологични и психиатрични проблеми. Ясен механизъм за лечението им липсва. Поради това, че симптомите са разнообразни, пациентите трябва да влязат за лечение в болница по общия ред. (Повече за постковид синдрома по телесни системи в последното издание на “Лекарите, на които вярваме” - поръчай ексклузивно на trud.cc)

“Всички с постковид синдроми се лекуват по всички клинични пътеки. Няма проблем с лечението им и сега се лекуват. Ако имате неврологичен проблем, ползвате всички съществуващи неврологични пътеки. Ако се налага да отидете на физиотерапия, ползвате всички физиотерапевтични пътеки”, обясниха обаче своята позиция от здравната каса пред “24 часа”. Специалната пътека нямало как да бъде създадена, тъй като не е включена в бюджета.

Поради липсата на клинична пътека за преболедували пациентите биват приети по останалите. Което пък доведе вече до скандали и набеждаване на медици за източване на здравната каса според служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Той самият бе приет в болница след преболедуване на COVID по пътека за цироза. Миналата година служебният министър публично обяви, че има фалшива епикриза от “Пирогов” заедно с още 400 пациенти. От болницата обясниха тогава, че епикризата е направена, за да не плаща Кацаров за скъпи изследвания като скенер и кардиограма, но да бъде лекуван от чернодробно увреждане, което не фигурира в

номенклатурата на клиничните пътеки

През миналата година от здравното министерство създадоха клинична пътека за лечение за физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след COVID, която все още не е действаща. Лекарите тогава се обединиха, че тя не покрива всички усложнения на пациентите и трябва да се изработи цялостен алгоритъм на лечение.

В същото време намалява броят на заразените с коронавирусната инфекция, но се увеличава този на приетите в болница. 4 737 нови случая са регистрирани за вчера, което бележи спад в процента на положителни проби - 22%. В болница обаче са приети над 6200 болни, което прави със 70 повече от предходния ден. Засега не се наблюдава тенденция за повече хронично болни в COVID отделенията, категорични са медиците.

В столичната Инфекциозна болница лежат и малки деца, някои от които на няколко месеца. Те обаче не изкарват тежко вируса, категоричен е началникът на COVID отделението доц. Атанас Мангъров.

“Имаме дечица на 34 дни, както и на 4 месеца, те влизат в болница, защото вдигат температура. Родителите се плашат и затова ги водят, но не го карат тежко. Стоят няколко дни и ги изписваме, при тях минава като при останалите вирусни инфекции”, обясни Мангъров.

По думите му засега отделението е пълно по-малко от 30%.

“Имаме 110 легла и около 20-30 болни”, съобщи инфекционистът.

Според него по-възрастните пациенти също

не изкарват толкова тежко

коронавирусната инфекция в сравнение с предишните вълни. Тогава нуждаещите се от кислород са били половината от пациентите, а сега са един или двама.

В Александровска болница също не отчитат през тази вълна да има скок на болни с онкологични или сърдечни заболявания.

“По принцип хората с придружаващи заболявания са застрашени от по-тежко протичане, затова основно пациентите са такива”, съобщават от лечебното заведение.

По-възрастните хора, независимо дали имат придружаващо заболяване, или не, преболедуват по-тежко, разказа лекар от плевенската болница.

По думите му в COVID отделението идват хора две седмици след като са се заразили с вируса. Те не са потърсили веднага медицинска помощ, а са се лекували две седмици вкъщи.