Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Европейската комисия приветства новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост, планът е предаден и ЕК го разглежда. Това стана ясно по време на блиц контрола в парламента от отговор на министър-председателя Кирил Петков на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

По думите на министър-председателя в плана са били нужни промени в секторните политики и даде пример с енергетиката.

 “Сега има зависимост от руския газ, едновременно с това има имаме зависимост и в АЕЦ “Козлодуй”, както и конфликтът, които нараства между НАТО и Русия - има риск от потенциални санкции. Едновременно с това в плана, който ние заварихме, имахме парогазова централа, която дава предпоставка зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийните доставки беше намалена. Ние трябваше да преработим тази част от плана, така че да имаме по-независима енергетика, успяхме да го направим за кратък период”, каза Петков. 

Дончев посочи, че е чудесно, че нова версия е изпратена, но запита защо никой не я е виждал и се обърна към премиера с молба планът да бъде представен.

Петков обеща, че обществени обсъждания ще има. И посочи: “Много по-добре е да изчакаме 2-3 седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин за част от политиките, които заварихме на база на вашата работа”, обръщайки се към Томислав Дончев от ГЕРБ, който отговаряше за плана преди служебните правителства.