Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков в студиото на "Още от деня". Кадър БНТ
Кирил Петков в студиото на "Още от деня". Кадър БНТ

Когато имаме Гешев за главен прокурор, нямаме правосъдие, заяви министър-председателят

Остри нападки срещу главния прокурор Иван Гешев отправи премиерът Кирил Петков в интервю за БНТ. Думите му дойдоха след въпрос за готвените от четворната коалиция промени в конституцията, заради които днес парламентът избра и специална комисия.

"За промени в Конституцията бихме се радвали опозицията да ни подкрепи. Но това не може да е търговия. Ако са решили, че искат промяна, да го подкепят. Ако не са, българският народ ни наблюдава всичките. Рано или късно тази промяна ще се случи. Прокуратурата, банките - това не са неудошевени предмети. Зад прокуратурата има хора, които не си вършат работата. Трябва първо парламентът да приеме правила да си вършат по-добре работата, но и кандидатите за тези позиции да имат истинските качества.

Като имаме Гешев като главен прокурор, нямаме правосъдие. Проблеми са и личните характеристики на Иван Гешев, но и това, че прокуратурата, над която е само Господ, реално не работи", заяви министър-председателят.

"Всеки трябва да си носи отговорността. Ние ще направим всичко възможно обещаното да се случи. Оставката на Цацаров е една голяма стъпка напред. А за прокуратурата ще направим всичко възможно. Заложили сме съдия да стане прокурор, да разследва главния и да се върне като съдия, за да има независимост. Правим всичко възможно", добави още Петков.

Днес опозиционните ГЕРБ и ДПС отказаха да се включат в комисията за промени в конституцията. Така в НС не могат да бъдат събрани нужните за промяната 160 гласа.

"Всеки ден е пълен с кризи, които трябва да се решават", описа първите 53 дни на правителството си Кирил Петков. Той обърна специално внимание на направеното от кабинета му при управление на кризата с COVID.

"Ние заварихме един модел за управление на кризата на база колко са болните на 100 хил. Ние променихме модела и я управляваме през запълняемостта на интензивните легла. На базата на този модел в най-голямата вълна управляваме кризата без реално да има големи мерки за затягане. При стария модел цяла България щеше да е затворена", подчерта премиерът.

Зелените сертификати ще бъдат премахнати, ако се постигне 60% ваксинирани или заетостта на интензивните легла е под 5%, обясни още Петков. Според него обаче трябвало да бъдат чути и хората, които са против ваксините.

"В анализа ни се оказа, че антиваксърите са 15 различни групи - едни вярват в чайове и билки, други, че са недосаегаеми, трети в нещо друго. Но се обединяват, че ако няма кой да ги изслуша стават агресивни. Поканихме ги да чуем техните аргументи. Дали ще се вслушаме, зависи от аргументите. Д-р Аргирова води тази група, ако тя ми каже, че има валиден аргумент, бих се вслушал", коментира премиерът.

"Протести не ме притесняват. На следващия протест ще съм радостен да говоря с тези хора", заяви Петков.

Правителството планира много реформи и това налага актуализация на бюджета през юли, разясни още премиерът.

"Залагаме много промени и реформи. За да се направят смислено, не могат да станат от днес за днес. За да може да се направи правилно планиране, ни трябват поне 6 месеца. Ако заложим бюджета без актуализация, ние не знаем сега кои са правилните стъпки за реформите. На шестия месец ще има ясен план и финансирането може да бъде променено, ако трябва", каза Петков.

Той открои три основни момента в бюджета, който предлага в момента правителството.

"Това е бюджет на растежа с публични инвестиции от 5,8% от БВП. Удвояваме публичните инвестиции. Бяха 2,9  на сто миналата година. Много бизнеси ще се възползват от тези 8,2 млрд. лв. Но са нужни са ни инвестиции в човешики ресурси и заради това 125% от средната заплата ще са учителските, инвестираме в безплатни детски градини и ясли като част от мярката дза образование. Инвестираме в детска болница и най-накрая да се случи. Сложихме и социален бюджет. Не трябва да има пенсионери под линията на бедност, които са направили целия си работен стаж", подчерта Петков.

На вдигането на пенсиите се дължи само 1,5% от инфлацията, останалото е заради енергийните цени, на които правителството не може да влияе, разясни още Петков.

"Няма министерство, в което да не виждаме огромен проблем. Не правим движенията политически - виждаме проблем, решаваме го, а политическият отзвук не ни е големият проблем", коментира той смените на борда на "Булгаргаз". Той разказа, че фирмата се е отказала от азерския газ и заради това е поискала увеличение на цените с 30% от янеари.

"Никакви посредници няма да се вкарват никъде. Идеята е да вземаме най-евтиния газ без никакви посредници", отговори Петков на критиките на президента Румен Радев, че повтарят порочни модели на предишното управление.

Според Петков обаче забележките на държавния глава били нормални и показвали само разделението на властите, а не са жълт картон за правителството.

"Жълт картон е сметката за газ. След като зная тези факти, не мога да понеса един ден тези хора да вземат решения", защити премиерът отново смяната на шефовете на държавната газова фирма.

"Очаквам КЕВР да са по-прецизни и независими и да слязат в енергийните дружества и да видят могат ли те да спестят, защо са отказали евтините доставчици. Регулаторът трябва да защитава публичният интерес на база одити и разследвания. Когато КЕВР каже, че трябва да платим повече, да сме сигурни че е така. На съществуващия КЕВР такова доверие нямам", коментира той рокадите в енергийния регулатор.

Станислав Тодоров първия път ни отказа номинацията за КЕВР, но влезе в тази рола, защото и на тях им е писнало да виждат тези несправедливости и неработещи системи, разказа Петков за номинирания от "Продължаваме промяната" член на КЕВР.

"Направеното от служебния кабинет беше много смислено. Той не прие чужд закон, единствено когато имаме риск за публичните пердприятия, реши да го ограничи. Да няма наказания по "Магнитски", но трябваше да опазим публичния интерес и действията бяха правомерни", защити Петков черните списъци след американските санкции. Днес те бяха обявени от ВАС за незаконни.

"Икономическите отношения с РСМ дават нова рамка. Да се запитаме какво искаме. Да се караме, да се обиждаме или а нямаме граница, да работим заедно, да имаме свързаност, да сме по-богати Ще направим всичко възможно да постигнем добросъседството. Потвърдихме с тях заявената позиция, но когато тя е много свързана с общите отношения, разширявайки ги изведнъж всички са по-готови да обсъдят цялата рамка. Потвърждавам българската позиция, но новият подход бе отчетен и от македонската страна", коментира Петков отношенията с РСМ и подчерта, че има пълно доверие на премиера Димитър Ковачевски.

"Има сили и в Северна Македония, и в България, които не искат да имаме добросъседство. Ковачевски и аз, Кирил Петков, сме отговорни за нашите отношения. До този момент нямам причина, за да не му вярвам", коментира министър-председателят.

Ще управляваме 4 години и вярвам, че партньорите ни ще издържат, каза той по повод опасенията на лидера на ДБ Христо Иванов, че ще има нови парламентарни избори.