Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков Кадър: Фейсбук
Кирил Петков Кадър: Фейсбук

Министър-председателят Кирил Петков отговори на президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че българското посещение в Северна Македония е било прибързано. Според Петков "не само, че не е било прибързано, а е било ужасно много закъсняло".

"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", обясни Петков.

"Вярвам, че ако не искаме Балканите да не останат най-бедната, най-корумпираната, най-некординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", посочи още той.

"Сега ще има много сили, които ще се опитат да спънат този процес. Ако нямаше такива сили, ние отдавна щяхме да сме в много добри добросъседски отношения със Северна Македония. Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от ЕС. А защо не искат? Защото с едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, ще има преимущества за страни, които според мен, не ни мислят доброто. Но стига сме се оправдали, а да запретваме ръкави и да си вършим работата. Ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се и едва ли не е нашия начин или никой друг - това ни е довело до мястото, на което сме, до най-ниската точка", смята Петков.

Той каза още, че няма да коментира какво е направил президентът на Северна Македония. "Хубавото е, че външната политика на България и на Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете правителства".

Той коментира и последните събития в "Булгаргаз".

Сигурен съм че направихме правилните стъпки. За „Булгаргаз” беше абсурдно цената на газа да скача с 30%. Едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на по-ниска цена и да се оправдаваме през гръцка връзка, коят в последствие нашите доставчици казаха, че не е проблем да бъде заобиколена през Месемврия. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с високите цени на енергията, да изпускаме такива възможности или от нарочна грешка, или от други интереси, е недопустимо", каза той.

Петков направи коментар относно случая с 44-годишната жена от село Пудрия, която почина след чакане пред Спешното отделение в болницата във Враца.

„Случилото се не е нормално, недопустимо е. Изказвам съболезнованията си на близките на починалата жена. Зная, че са назначени всички възможни проверки. За съжаление, цената да се учим от грешките си, е много скъпа, но това е подходът. Трябва да сме сигурни, че това, което се е случило, не трябва да се повтаря", обясни министър-председателят.