Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като си тръгнат, идват F-35 от Нидерландия

Британия също иска да охранява небето ни, но със самолети в Кипър, което е сложно

Само 600 млн. лв. са предвидени за въоръжение в бюджета, от тях 500 млн. са плащания по стари сделки - F-16, бойните кораби и ремонта на МиГ-29 в Русия

10 испански изтребителя “Юрофайтър Тайфун 2000” и 200 души трябва да пристигнат у нас до началото на следващата седмица, когато ВВС на Испания ще се включат в охраната на българското въздушно пространство.

В Граф Игнатиево вече са започнали да кацат испански военнотранспортни самолети. Те доставят нужното оборудване, което да позволи на авиобазата ни да приеме испанските бойни самолети.

Помощта от испанските ВВС бе изпратена като част от усилването на източния фланг на НАТО срещу Русия и изтребителите “Юрофайтър”

пристигат с пълното си въоръжение

Испанците обаче имат категорична забрана да използват оръжията си, докато охраняват българското въздушно пространство, става ясно от решението, с което правителството дава позволение за мисията.

Не се допуска дори предупредителна стрелба. Стандартно за досегашните съвместни операции по охрана на българското въздушно пространство се включва клауза, че ползването на оръжие в случай на нужда може все пак да бъде разрешено от министъра на отбраната. В случая обаче липсва опция при нужда това да става с подпис на Стефан Янев.

Двойка от тези самолети ще е на постоянно бойно дежурство, става ясно още от решението на Министерския съвет за приемането на помощта. В същото време дежурства ще дават и българските МиГ-29, от които в момента има 6 летящи. Испанските и нашите пилоти обаче

ще дават отделно, а не в смесени двойки

дежурствата си по охрана на въздушното ни пространство.

Това означава, че дори испанците да засекат нарушител на българското небе, те ще трябва да поискат помощ от българските летци, за да бъде предупреден или свален, ако се налага. Чуждите пилоти ще могат да изпълняват сами единствено разпознаването на нарушителите и съпровождането им до напускане на въздушното пространство или до летище.

Испанската мисия ще продължи до 31 март, предвижда решението на правителството. След това се очаква да пристигнат двойка изтребители F-35 от Нидерландия, но все още няма взето решение за разполагането им в България.

Великобритания също предложи да охранява българското въздушно пространство със свои “Юрофайтър”. Идеята на премиера Борис Джонсън обаче е тези изтребители да не са базирани в България, а в две британски авиобази в Кипър. Това реално прави мисиите по Еър полисинг почти невъзможни и подобно предложение е несериозно, коментираха неофициално пред “24 часа” експерти от Министерството на отбраната.

Войниците от съюзническите държави, които ще участват в новата батальонна бойна група за предно разполагане на българска територия, ще са на ротация, а няма да са постоянно разположени в България, гласи пък друго решение на правителството. В него обаче липсва каква ще е числеността на батальона, въпреки че преди седмица премиерът Кирил Петков и министърът на отбраната Стефан Янев обявиха до 1000 души.

Съюзническите части, които ще участват в българската бойна група, трябва да попълнят дефицити на българската армия, обясниха Петков и Янев. В правителственото решение обаче не е записано и точно за кои задачи ще се търси помощ от съюзниците.

Нов подход в модернизацията

и превъоръжаването на армията обяви вчера премиерът. Вече няма да се купуват оръжия, защото на някого му се иска, а за да бъдат попълвани конкретни дефицити, разясни той. Петков допълни, че този подход бил заложен още в бюджета за тази година, одобрен вече от Министерския съвет.

В бюджета обаче почти липсват пари за превъоръжаване и модернизация, става ясно от одобрения вчера проектобюджет.

Общо за купуване на нови оръжия и техника военните ще разполагат с около 600 млн. лв., като половината от тях са отпуснати от централния бюджет целево, а останалите са заложени в бюджета на МО като капиталови разходи. Близо 500 млн. лв. обаче всъщност са за плащания по вече сключени сделки.

187 млн. лв. е най-големият

единичен разход на военните за модернизация през 2022-а според проекта. Това обаче е годишно плащане по договора за построяването на два нови патрулни кораба, който военните имат с германската фирма “Люрсен”. Строежът на корабите вече започна във варненската корабостроителница “Делфин”, която е подизпълнител на германците.

180 млн. лв. пък са предвидени за ремонти на инфраструктурата на Граф Игнатиево и други дейности по сделката за осемте изтребителя F-16, които България закупи от САЩ. Част от сумата би трябвало да отиде за добавяне на въоръжение към българските самолети. Изтребителите обаче още се произвеждат и се чака да дойдат в края на 2023 и началото на 2024 г. За тях авансово бяха платени над 2 млрд. лева.

Очаква се тази година България да получи оферта от САЩ за още 8 изтребителя, но те вече ще бъдат плащани разсрочено.

 Над 126 млн. лв. пък са предвидени за ремонт и подръжка на МиГ-29 - самолетите, които сега носят бойно дежурство. Тези изтребители се поддържат и ремонтират по договор, сключен от третото правителство на Бойко Борисов с руската корпорация РСК-МиГ. Този договор бе подписан през 2018 г. и бе за близо 100 млн. лв. Срокът му за изпълнение бе 48 месеца, но миналата година нашите военни се оплакаха от сериозно изоставане в изпълнението му. България дори

поиска неустойки от близо 1 млн. евро от руснаците, но бе получена едва 1/10 от сумата

Реално за нови сделки по модернизация на армията военните ще разполагат само със 107 млн. лв. през тази година.

Получават обаче и разрешение да поемат задължения за още 410 млн. лева в рамките на 2022 г.

Много е вероятно

тези пари да бъдат използвани за закупуването на нови подводници

България се нуждае от тях, за да осигурява качествена разузнавателна информация от Черно море за НАТО. В момента се водят преговори за купуването на подводни лодки втора ръка от Норвегия.