Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел
Премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел

Няма как да излъжете европейските институции. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след изслушването в Групата за мониторинг на демокрацията.

България за първи път има истинско политическо желание да се справи с проблемите на корупцията и те усетиха, че искаме да спазим нещата, в които вярваме, каза премиерът Кирил Петков в Брюксел. Както писахме по-рано, той е на работно посещение там.

"Те (евродепутатите - б.р.) разбраха, че мотивацията е последното нещо, което ни липсва", каза Петков.

Писмени гаранции никой не е искал. Ние само отговорихме на въпросите им и помолихме да ги публикуват на техния уебсайт.

"Аз много бих се радвам да има максимално засилен евромониторинг за България...Колкото повече - толкова по-добре".

"Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре", коментира премиерът пред медиите, след като главният прокурор Иван Гешев се обяви за по-сериозен диалог с европейските институции и наблюдение по механизма за върховенство на закона.

"Те видяха вече при нас, че един от първите ни закони ще бъде за КПКОНПИ, видяха готовността и желанието да направим промени в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата".

Нашето желание е ролята на главния прокурор да се промени изцяло - той да стане администратор, такова е желанието на ПП. "Главният прокурор няма да бъде вече само с Господ над главата си, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля като прокурор и след това ще се върне като съдия". 

В службите у нас има "едно лидерство на най-така висок етаж, както например в ДАНС", даде за пример премиерът и обясни, че кадруването надолу се е случвало през всичките тези години на всички етажи.

За Пеевски и Магнитски Кирил Петков не е питан в Брюксел, се разбра от отговора му на журналистически въпрос.

Ние правим разследвания, но трябва да си подготвим доказателствата в рамките на закона, за да вземем тежките решения, независимо на каква цена, каза още Кирил Петков.

"Оттук нататък гарантирам, че няма да има човек над закона или някой на мен да ми се обади и каже той да не се пипа".