Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя е принцеса от богат и знатен род, а семейството й притежава несметно богатство и луксозни имения. И макар да стои високо в йерархията на фамилията си, Басма бинт Сауд ал Сауд не живее в щастлива приказка, а споделя тежката съдба на редица жени в Саудитска Арабия.

Басма бинт Сауд ал Сауд е истинска аристократка. Тя е най-малкото от

115-те деца

на бившия саудитски крал Сауд, който управлява страната до 1964 г. За разлика от послушните момичета в знатния двор обаче тя не мълчи и отправя остри критики към кралството. Дълги години красивата принцеса приковава вниманието към себе си, докато накрая не попада зад решетките. В затвора Басма прекарва три години. Освободена е този януари, без дори да е получила някакво обвинение за времето, през което е лишена от свобода.

Басма бинт Сауд ал Сауд беше задържана през март 2019 г. заедно с пълнолетната си дъщеря Сухуд. Арабската принцеса беше отведена от дома си в Джеда в Западна Саудитска Арабия с аргумента, че престолонаследникът

Мохамед бин Салман иска да се срещне с нея Според неправителствената организация ALQST, която се бори за правата на жените, принцесата е отведена директно в затвора в Рияд.

Арестът й не е изненадващ. Подобно на нея, няколко членове на кралското семейство са били жертва на систематични арести и насилствени изчезвания в Саудитска Арабия заедно с активисти, журналисти, адвокати, блогъри, учени, писатели и обикновени граждани за това, че са упражнили мирно правото си на свобода на изразяване.

Според организацията по време на задържането не са повдигнати обвинения срещу Басма и тя е била лишена от необходимата й медицинска помощ, от която се нуждаела заради критичното си здравословно състояние.

"Властите умишлено пренебрегнаха живота както на майката, така и на дъщерята", обвини организацията ALQST, която припомни, че след ареста Басма бинт Сауд ал Сауд е държана в неизвестност един месец. За това какво се случва с нея не е информирано дори семейството й.

Тя и дъщеря й бяха затворени в крепостта Ал Хаир - същото място, където лежеше и известната саудитска активистка за правата на жените Луджайн ал Хатлул, освободена през миналата година. От пускането си на свобода насам Луджайн

запазва пълно мълчание

и по никакъв начин не коментира престоя си в затвора, но според близките й тя е преминала през редица мъчения.

Принцеса Басма и дъщеря й едва ли са били подложени на същото отношение

заради благородния си произход,

но според някои активисти, живеещи извън Саудитска Арабия, този фактор едва ли е притеснил особено принц Мохамед бин Салман.

Новината, че арабската принцеса е зад решетките, съобщава самата тя чрез неочаквано съобщение в туитър. Мистерията с изчезването на принцесата и дъщеря й започва да се разплита, когато Басма пуска пост в социалната мрежа, в който твърди, че е изправена пред сериозни и потенциално застрашаващи живота здравословни проблеми. Споделя още, че не е направила нищо лошо или незаконно, за да бъде държана в затвор. Няколко дни след публикуването му постът е изтрит.

Въпреки голямото медийно отразяване на новината, че две принцеси - популярната в страната Басма и дъщеря й, са задържани неправомерно, те са освободени три години след ареста. В момента се намират в дома на Басма в Джеда. Според представителя на юридическия екип на принцесата Анри Естрамант тя се чувства добре, но въпреки това

ще поиска медицинска експертиза

за състоянието си.

"Тя изглежда изтощена, но е в добро настроение и е благодарна, че се събира отново със синовете си", допълва още адвокат Естрамант.

В момента не е ясно какво ще се случи с Басма бинт Сауд ал Сауд и дали ще й бъде позволено да напусне страната. Тя се е

опитвала

да излезе

от Саудитска Арабия малко преди да бъде затворена, но не е успяла. Целта й е била да отиде в Швейцария, където да се лекува от неназована на този етап болест.

Докато е в ареста, семейството на Басма се бори да я измъкне. В писмени показания пред ООН през 2020 г. роднините й обясняват, че задържането й вероятно се дължи до голяма степен на критичните й позиции срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман и срещу злоупотребите в кралството. Тя също така е смятана за съюзник на своя полубрат Мохамед бин Найеф, който допреди 2017 г. беше сочен за официален наследник на трона.

И до днес Найеф се смята за най-големия противник на принц Мохамед.

Басма е известна с прогресивните си възгледи и борбата за правата на арабските жени. Тя прекарва младежките си години във Великобритания, след това продължава обучението си в континентална Европа и САЩ. Мъжът й е представител на благородната фамилия Ал Шариф.

По неизвестни причини през 2007 г. двойката се разделя и оттогава Басма се отдава на различни социални дейности. В родината й, а и в чужбина смятат принцесата за жена, която иска да промени Саудитска Арабия.

57-годишната принцеса е собственик на верига ресторанти, но

работи и като журналист

В последните години, преди да попадне в ареста, тя често дава интервюта за британски и ливански медии, в които описва ситуацията в родината си.

В тях Басма не се притеснява да критикува кралството.

"Аз продължавам да съм послушна гражданка и винаги съм на страната на кралската фамилия. В кралството

има 15 хиляди принцове и принцеси,

2 хиляди мултимилионери от тях държат цялата власт и цялото богатство в свои ръце.

Този, който не иска да изгуби всичко, не би могъл да каже нито дума срещу тези хора. Останалите 13 хиляди нямат равностойна позиция", подчертава принцеса Басма в свое интервю.

Критиките й са насочени не само срещу краля. На мушката попада и цяло едно съсловие от губернатори, администратори и плутократи. Според нея те поддържат живота на една "корумпирана, непроницаема система", която обрича на бедност половината от жителите на богатата страна.

"Беден ли си и откраднеш, на третия път ти режат ръката. Ако си богат, никой няма да каже нищо", гласи една от най-провокативните констатации на принцесата.

Основна тема за Басма са правата на жените в Саудитска Арабия. Тя не разбира защо Западът се вълнува най-вече от забраната за шофиране, докато има много по-важни неща.

"Защо не се борим за правото на една жена да се оплаче, ако е подложена на домашно насилие? Ако те се обърнат за помощ към съответните институции, там им се казва: "Вървете си у дома при вашите бащи, съпрузи и братя". Така те отново

биват

пребивани и затваряни

Никакъв закон, никаква полиция не защитава тези жени", казва принцесата.

Басма е възмутена и от нетолерантността в цялото общество, която е насърчавана от религиозната полиция Мутава.

Тази Комисия за защита на добродетелите и за превенция на порока е създадена навремето от нейния баща, като главната й задача е

да се бори

срещу лихварството

"Сега обаче вездесъщата Мутава набива в главите на хората фалшиви идеи и поражда у младите психически заболявания като фанатизъм, каквито в нашата страна не е имало никога", казва принцеса Басма.

Басма бинт Сауд ал Сауд е израснала в Бейрут, където е посещавала католическо училище. Заради ливанската гражданска война семейството й се мести във Великобритания.

Басма завършва колеж в Оксфорд, а след това продължава висшето си в Швейцария. Майка е на пет деца.