Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британският външен министър Прити Пател предупреди, че сигналите за чужда намеса в политиката на Обединеното кралство ще стават все по-чести в бъдеще.
Британският външен министър Прити Пател предупреди, че сигналите за чужда намеса в политиката на Обединеното кралство ще стават все по-чести в бъдеще.

MI5 предупреди, че китайски агент е проникнал в парламента, за да упражнява неправомерно влияние в политиката на Обединеното кралство

Правителството на Великобритания от години е насочвало инвеститори към юридическа фирма, която днес е в центъра на предполагаема китайска операция за влияние. Правната кантора се управлява от жена, обвинена от MI5 в политическа намеса от името на Китай, съобщи Си Ен Ен. Фирмата на Кристин Чинг Куи Лий беше рекламирана на уебпорталаза привличане на чуждестранни инвестиции в Обединеното кралство на Министерството на международната търговия, преди да бъде изведена офлайн, коментира Си Ен Ен.

Christine Lee & Co Solicitors е включена в указателя на UK Advisory Network - списък с бизнес услуги, съставен с цел подпомагане на чуждестранни инвеститори от структурата, която сега е Министерството на международната търговия. В предговора към директорията се казва, че "членовете преминават през стабилна процедура за проверка, за да се присъединят". Рекламата на кантората на Лий на уебсайта great.gov.uk на Обединеното кралство предлага през първия час безплатен правен съвет.

Министерството на международната търговия коментира пред Си Ен Ен, че е трябвало да провери "внимателно" въпроса и че страницата great.gov.uk вече не е активна.

В средата на януари британската разузнавателна служба за вътрешна сигурност MI5 направи публично достояние "сигнал за намеса" за "потенциална заплаха" от Кристин Чинг Куи Лий, адвокат с офиси в Китай и Обединеното кралство. Лий е "действала тайно" с отдел на Китайската комунистическа партия, за да се намесва в политиката на Великобритания, като създава контакти с парламентаристи "от целия политически спектър" и

улеснява даренията “от името на чужди граждани”

"Това е очевидно неприемливо и се предприемат стъпки, за да се гарантира, че ще бъде прекратено", се казва в писмото на MI5. Кристин Чинг Куи Лий е "установила връзки" за Китайската комунистическа партия (ККП) с настоящи и бъдещи депутати. Службата изпрати и снимка на жената, за която се твърди, че тя е "замесена в дейности за политическа намеса". След това е правила дарения за партиите. Според сигнала г-жа Лий твърди, че нейното участие в парламента се свежда до "представляване на китайците в Обединеното кралство и увеличаване на многообразието". Но MI5 каза, че дейността й "е била предприета в тайна координация с отдела за работа на Обединения фронт на ККП, с финансиране, осигурено от чужди граждани, намиращи се в Китай и Хонконг". Идеята е да се създават отношения с влиятелни фигури, за да се гарантира, че политическата конюнктура в Обединеното кралство е благоприятна за дневния ред на ККП, и да се оспорват тези, които пораждат опасения за партията, включително относно правата на човека в Китай според Би Би Си.

Председателят на Камарата на общините - лейбъристът Линдзи Хойл, който разпространи сигнала до законодателите, каза, че MI5 е установила, че Лий "е улеснила финансовите дарения на действащи и бъдещи парламентаристи от името на чужди граждани, базирани в Хонконг и Китай". Хойл иинформира, че Лий е участвала в разпуснатата вече парламентарна група "Китайци във Великобритания". Службата за сигурност е заявила, че всеки, с когото се е свързала г-жа Лий, трябва да "има предвид нейната принадлежност" и "правоспособност да напредва в дневния ред на Китайската комунистическа партия".

Пекин отрече Кристин Чинг Куи Лий да е китайски агент.
Пекин отрече Кристин Чинг Куи Лий да е китайски агент.

До разкритията се стига след "значително" и "продължително" разследване от MI5, коментират източници на Уайтхол пред Би Би Си.

Подаване на сигнал за дадено лице е

необичаен ход за MI5

Опитите на медиите да получат коментар от Лий остават без резултат. Жена, която вдига телефона в офиса на кантората в Бирмингам, казва пред Би Би Си: "В момента не приемаме никакви обаждания".

Китайското външно министерство отрече Лий да е китайски "агент" и заяви, че Пекин "няма нужда и няма да участва в т.нар. дейности за намеса". "Призоваваме съответните британски служители да се въздържат от безпочвени изявления или разгласяване на теорията за "китайската заплаха" за скрити политически цели", каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Как китайска шпионка дари поне 461 хиляди лири на депутат от британския парламент, четете ТУК.