Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фирмата на Кристин Чинг Куи Лий е рекламирана на уебпортала за привличане на чуждестранни инвестиции в кралството

МИ5 предупреди, че таен китайски агент е проникнал в парламента и упражнява неправомерно влияние в политиката на Обединеното кралство.

Китайското посолство в Лондон заяви, че Пекин не се меси във вътрешните работи на други страни. "Нямаме нужда и никога не се стремим да "купуваме влияние" в който и да е чужд парламент - се казва в изявление. - Ние твърдо се противопоставяме на трика за очерняне и сплашване на китайската общност в Обединеното кралство."

Партийни

дарения

Анализ на Си Ен Ен на британския парламентарен регистър, в който се регистрират получените от депутатите дарения, показва, че Лий е дарила най-малко 461 000 британски лири (639 000 долара) на Бари Гардинър, депутат от опозиционната Лейбъристка партия. Това е станало между 2014 и 2020 г. Даренията покриват предимно разходи за финансиране на парламентарния му екип. Синът на Лий също е работил като доброволец в кабинета на депутата и е имал пропуск за парламента.

Впоследствие Гардинър го назначава Лий като отговарящ за срещите му, но той подава оставка в разгара на скандала. Депутатът твърди, че MI5 няма разузнавателни данни синът да е наясно или да е съучастник в действията на майка си.

Лий дарява и 5000 британски лири (6800 долара) на лидера на Либералнодемократическата партия сър Ед Дейви през 2013 г., когато той е министър на енергетиката. Плащанията са извършени чрез едноименната адвокатска кантора на Лий Christine Lee & Co Solicitors според Си Ен Ен.

Не е незаконно Лий да прави даренията,

тъй като в Обединеното кралство все още няма закон за регистрация на чуждестранни агенти, както в САЩ, нито е незаконно британски или чуждестранен гражданин, работещ в Обединеното кралство, да бъде свързан с Китайската комунистическа партия. Лий е британски гражданин в корпоративния регистър на Обединеното кралство.

В изявление пред Cи Ен Ен Гардинър казва, че по никакъв начин не се е облагодетелствал лично от даренията на Лий. Парите са били надлежно отчетени и източникът им е потвърден. Депутатът заявява, че поддържа връзка с разузнавателните служби "от няколко години" за нея. "Те винаги са знаели и са били напълно наясно от мен за нейния ангажимент с моя офис и за даренията, които е направила за финансиране на сътрудници в моя офис в миналото", съобщава Гардинър. "Ще продължа да работя в тясно сътрудничество с нашите служби за сигурност по този и всички други въпроси, свързани със сигурността на страната ни", допълва той.

Говорител на сър Ед Дейви казва пред Cи Ен Ен, че сър Ед е "шокиран от тези разкрития".

Британският вътрешен министър Прити Пател каза пред репортери, че поведението на Лий в момента не е наказуемо според законите, и допълни, че чрез пускането на сигнала правителството е в състояние да предупреди законодателите за опитите й да упражнява неправомерно влияние. Според Пател обаче е "много обезпокоително", че лице, работещо от името на Китайската комунистическа партия, има за цел контакт със законодателите. Петел допълва, че в Обединеното кралство има въведени мерки "за идентифициране на чужда намеса".

Коя е Кристин Чинг Куи Лий,

наблюдавана от MI5. Тя е британски гражданин и основател на адвокатската кантора Christine Lee & Co, която има офиси в Лондон и Бирмингам според правителствен служител. По този начин е вписана във финансови документи в британския корпоративен регистър Companies House. Според регистъра Лий има и мрежа от имоти, правни, културни и образователни начинания, свързани с името й.

Кристин Чинг Куи Лий
Кристин Чинг Куи Лий

Адвокатската кантора изброява на уебсайта си една от ролите си като юридически съветник на китайското посолство във Великобритания. Лий е бивш главен юрисконсулт в него и юрисконсулт на Службата за отвъдморските китайски въпроси. Тя е и секретар на Междупартийната китайска група в Уестминстър. Работи активно в политическите кръгове вече 15 години.

Лий се премества с родителите си в Северна Ирландия през 1974 г., а през 1985 г. отива в Уест Мидландс. 21-годишна, тя се омъжва в Бирмингам за първия си съпруг. Днес 58-годишната Лий е съпруга на британеца Мартин Уилкс, от когото има две деца. 71-годишният Уилкс, също адвокат, е посочен като директор на пет от компаниите й и е вписан като ръководител на офиса на Christine Lee & Co в Бирмингам. Таблоидът "Дейли Мейл" отива на място пред къщата на двойката за 1 милион лири в луксозно затворено имение в град Солихъл в Уест Мидландс, но вижда там само съпруга й. Няма предположения за неправомерни действия от страна на г-н Уилкс, уточнява медията.

През 2006 г. Кристин Чинг Куи Лий за първи път създава британски китайски проект, за да насърчи британските граждани от китайски произход да гласуват в Обединеното кралство. От 2011 г. тя участва във вече несъществуващата парламентарна група на всички партии, наречена "Китайци във Великобритания". Сега в. "Дейли Мейл" публикува нейни снимки с бившите премиери консерватори Дейвид Камерън и Тереза Мей, която преди две години й дава награда за работата й с британската китайска общност.

Иън Дънкан Смит, бивш лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания, който беше санкциониран от Китай за изтъкване на предполагаеми нарушения на човешките права в Синдзян, призова за спешна информация от правителството.

"През годините Китай толкова доминираше, по начин, че сега сме

напълно зависими

от тях за много продукти", заяви Смит. Твърде много длъжностни лица и бивши министри, които след това напуснаха и се пенсионираха, заминаха и взеха пари от Китай, така че самият факт, че се опитват да убедят, инфилтрират и подкопават хората в нашата политическа система, не е нищо ново, но по-лошото е, че твърде много правителства, изглежда, са твърде предпазливи, за да го кажат.

Миналата година МИ5 призова британските граждани да се отнасят към заплахата от шпиониране от Русия, Китай и Иран с толкова бдителност, колкото и към тероризма. Британски разузнавачи казват, че Китай и Русия са се опитвали да откраднат чувствителни търговски данни и интелектуална собственост, както и да се намесват във вътрешната политика и да сеят дезинформация.

Миналата година посланикът на Китай във Великобритания получи забрана да присъства на събитие в британския парламент, защото Пекин наложи санкции на депутати, които изтъкнаха предполагаеми нарушения на човешките права в Синдзян - най-голямата административна единица и населен с етнически малцинства автономен район на Китай.

Китай наложи санкции на девет британски политици през март миналата година за разпространение на "лъжи и дезинформация" за отношението към уйгурските мюсюлмани в Далечния запад на страната.

Лорд Евънс от Уърдейл, настоящ председател на комисията по стандартите в обществения живот и бивш ръководител на MI5 между 2007 и 2013 г., казва пред британски медии, че министрите не са следвали препоръките на неговата комисия след доклад миналата година: "Настоящият случай демонстрира защо трябва да затваряме вратичките, защото има доста мощни сили, които се опитват да установят неправомерно влияние, част чрез парламента, а друга - чрез пари. Направихме някои препоръки за затваряне на едни от тези вратички, но (правителството) не е предприело действия по тях".