Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Действията му не са провокирани от желанието да върне структурите от Студената война, а да ревизира фактите от 90-те години. Тогава страната му загуби ролята си заради разширяването на НАТО на Изток. Неслучайно цел на агресията на Москва в момента е не само Украйна - с военни сили, но и скандинавски държави - с провокации, и балканските - с хибридна информационна война. Това е червената линия, която Русия очертава като своя зона на влияние и миналата седмица тя постави исканията си пред НАТО писмено. А именно - да се изтеглят натовските войски от България и Румъния и да се откаже перспективата за членство на Украйна и Грузия.
Така Москва най-сетне ще ревизира договорите от последните 20 години и ще възвърне влиянието си в старите си зони - такава поне е сметката на Кремъл. Но целта е и още по-голяма - да се откъснат от САЩ и американското влияние държавите от Централна и Западна Европа и да се създаде нов европейски ред „от Владивосток до Лисабон“, в който основното военно и геополитическо влияние да има Русия. Само от тази позиция Русия ще може отново да се изправи „очи в очи“ със САЩ и да възвърне реално положението си на световна сила.
Разбира се, всеки, който направи по-задълбочен анализ на икономическото състояние на Русия или пък на военните й сили, ще може да изобличи идеите на Путин като далеч от реалността. Но е факт, че стотици хиляди хора вече плащат с живота и благоденствието си за тях - от Алепо и Триполи, до Донбас и Киев.