Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният съд в Стара Загора остави без уважение искането на Никола Михайлов за промяна на мярката му за неотклонение "Домашен арест", която се осъществява чрез поставено устройство за електронно наблюдение, в по-лека, съобщиха днес от пресцентъра на съда.

Разследването по делото е възложено на Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Стара Загора. В края на 2021 година Михайлов е привлечен като обвиняем за извършено от него престъпление по чл.342, ал.3, б. „б” във връзка с чл.342, ал.1 от НК, за което законът предвижда наказание от три до дванадесет години лишаване от свобода.

Новото обвинение, което му е повдигнато, е за това, че на 01.10.2021 г. в Стара Загора, по улица "Христина Морфова" след кръгово кръстовище, при управление на лек автомобил, марка БМВ, 18-годишният Никола е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, и умишлено е причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно – на 23-годишната Диана Митева - многостепенна тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв крак, на 23-годишната П.П. - средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на левия крак, причинила й трайно затруднение в движението. При пътнотранспортното произшествие е пострадала и 27-годишна жена, която е с причинена лека телесна повреда.

Съдебният състав счита, че по досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, които подкрепят първоначалния извод, че от събраните по делото данни може да се направи обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен. Според съда, в случая не са налице обстоятелства за изменение на мярката му за неотклонение от "домашен арест" в по-лека. С оглед високата степен на обществена опасност на деянието, тежкият резултат и обществената опасност на обвиняемия като водач на моторно превозно средство, съдът счете, че мярката за неотклонение "домашен арест" и понастоящем съответства на целите на закона.

Определението на съда вече е обжалвано и предстои делото да се гледа пред Пловдивския апелативен съд на 25.01.2022 година.