Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов

От Румина Димитрова

 КСНС да се събере заради ултиматума на Москва, настояват от ГЕРБ

От тази трибуна искам ясно да заявя - България е суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори.

Това каза в декларация от парламентарната трибуна министър-председателят Кирил Петков. Поводът е искането на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основана на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти, каза Петков.

Благодарим на премиера, че дойде да каже все пак нещо. Позицията ви е ясна, до голяма степен преповтарящата нашата декларация, което е хубаво. Но очаквахме нещо по-подробно и детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация. Да вземете отношение и за министъра на обраната, чието мнение контрастира с вашето и се появява с някакви антинатовски протести. Очакваме да се събере и КСНС за националната ни сигурност. Днес имахме определен казус, но той не изчерпва целият набор от заплахи, които Руската федерация представлява за източния фланг на НАТО, от който България е част, коментира депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Доволни сме от бързата и навременна реакция на премиера да заеме една ясна позиция в полза на българското членство в НАТО. Това е една силна позиция и аз съм удовлетворен от нея. Ние от ДБ ще подкрепяме усилията на правителството за развитието ни в НАТО, на институциите по сигурност, включително съвета по сигурност, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От трибуната поиска думата и ексминистърката на външните работи от ГЕРБ Екатерина Захариева, но шефът на парламента Никола Минчев й направи забележка, че иска отговор на същите въпроси, на каквито и колегата й Даниел Митов.

Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на територията на България. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с нашата вътрешна и външна политика. България няма нужда от конфронтация, каза пък зам.-шефът на "Възраждане" Цончо Ганев.