Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сметките за ток за бизнеса ще бъдат по-ниски през февруари Заседание на правителството. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те няма да се вдигнат докато трае мораториумът. По-високите сметки през януари и февруари са на база по-високите цени от миналото лято". Това каза премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на кабинета. 

С други думи няма нови цени за битовите потребители и в момента работим усърдно, когато махнем мораториума да няма сериозен скок на цените. Искам също така да успокоя, че фактурите за битовите потребители, които са за декември са на база на цените за електроенергията приети през лятото, разясни премиерът. 

Припомни, че бизнесът е компенсиран със 110 лв. за ноември, 130 лв. за декември и е сложен таван от 250 лв., в зависимост от пазарните цени за януари. „Важно е да се отбележи, че помощта за декември най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които бизнес потребителите ще видят в сметките си през февруари. Сметките, които получихте сега за месец декември са високи до такова ниво, че те ще бъдат компенсирани в следващата сметка на бизнеса. Очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари като част от компенсацията, която ще видите ще бъде и за декември. За газа е по същия начин. Имаме помощи, които са и за декември и за януари ще се отразят в сметките за февруари,  обясни премиерът.

Във вторник у нас ще пристигне правителството на Северна Македония за общо заседание. Имаме всички възможности да наваксаме задачите, които изостават от 30 г., обясни още Петков. 

Ще се обсъдят най-късни срокове за самолетната връзка между София и Скопие, както и реален план как с кола да се стига по-бързо между двете столици, а не да са нужни  четири часа за тези 180 км. Тема ще бъде и културния календар. Няма да губим и минута време, категоричен бе Петков. 

Омикрон засега има високо ниво на разпространение, но с много ниско ниво на запълване на интензивните легла в болниците, каза още премиерът. Обясни, че заради новия план мерките остават в много меки, а според предишния много от областите вече щяха да бъдат затворени.