Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Велики българи

Анание Явашов

Роден е през 1855 година в Разград. Като студент в Прага се запознава с Вацлав Трунечек, като след завършването на образованието си в 1884 година Анание се жени за сестра му Антонина Трунечекова, пианистка.

Явашов още като младеж изпитва желание за духовно усъвършенстване и обогатяване на културата си. Той е ученолюбив, ентусиазиран, учи в Болград. Като студент посещава доброволно лекциите по ботаника, зоология, геология и минералогия в Прага, където установява тесни връзки с професора по ботаника Йозеф Веленовски (Йозеф Веленовски е чешки ботаник, миколог, птеридолог и бриолог)

През по-голямата част от живота си Явашов е учител и училищен инспектор. Народен представител и секретар на Третото велико народно събрание.

Изучава българската флора и публикува в Периодическо списание на Българското книжовно дружество изследването си „Принос за познаване на българската флора“, което е първият български научен труд в тази област. От 1898 година е дописен член, а от 1900 година — действителен член (академик) на Българското книжовно дружество, преименувано (1911) на Българска академия на науките.

Интересът към историята на района го мотивира да прави археологически разкопки на Хисарлъшката крепост край Разград (Абритус). Събраните материали прибира, подрежда и съхранява в гимназията, с което поставя началото на музейното дело в града. Днес край руините на древния Абритус се издига негов паметник, а признателните разградчани са го обявили за свой почетен гражданин. Съосновател на Варненското археологическо дружество в началото на юни 1902 г.

Трудно е да се изброят заслугите на академик Анание Явашов като учен, ръководител, педагог и общественик. Той написва и отпечатва повече от 30 крупни труда. Избиран е за председател на читалище „Развитие“, ръководи комитета по построяване на първата му сграда, представител е на археологическо дружество. В негово лице Разград и окръгът имат своя енергичен и ревностен изследовател, обаятелна личност на учен енциклопедист, с каквато малко градове и селища могат да се гордеят за това време.

Умира през 1934 година.

*От фейсбук!