Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков

"Чудя се дали главният прокурор Иван Гешев се поглежда в огледалото и дали се пита: Върша ли си добре работата? И ако смята, че си върши добре работата, аз бих бил много обезпокоен за начина, по който разсъждава. А другият вариант е просто да не може да си подаде оставката заради други причини, някакви фактори, които не го правят свободен."

Това каза премиерът Кирил Петков пред bTV тази сутрин.

Премиерът припомни, че докато бил министър на икономиката подал няколко сигнала до прокуратурата, от които нищо не последвало. Всеки български гражданин също можел да каже дали главния прокурор си върши работата.

Чувстват ли гражданите, че има справедливост, смятат ли че тези, които са използвали обществения ресурс за собствено облагодетелстване са получили правилното третиране от прокуратурата, попита риторично премиерът Петков.

Кирил Петков коментира също казуса с подалия оставка шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Всеки с достъп до класифицирана информация трябва да минава през тест за надеждност и ДАНС е преценила, че тази надеждност не е спазена от г-н Цацаров.

В петък сутринта в 9 ч са ДАНС са уведомили Цацаров за това, а предния ден той си подаде оставката, това е интересно съвпадение, коментира премиера и поздрави службите за това, че са действали според правилата.

Някой, който не мине теста за надеждност казва, че е надежден, нормално е, коментира Петков твърденията на Цацаров след отнемането му на достъп до класифицирана информация.

"Знам за какво му е отнет достъпа, но не мога да коментирам. От информацията, която дойде при мен с всички доводи, смятам че ДАНС е действала професионално. Има хора от миналото, които смятат, че са недосегаеми. Това правило свърши", коментира премиера.

В ДАНС има професионално ръководство, което ще вземе решение дали да сезира прокуратурата за действията на Сотир Цацаров, каза Петков.

Законът за КПКОНПИ ще е от първите, които ще влезе в пленарна зала за дискусии, увери премиера и уточни, че в понеделник се свиква междукоалиционен съвет по тази тема.

Той коментира още преговорите с Република Северна Македония, цените на тока и пандемията.

"Много хора питат защо отивам в Скопие първи, защо не чакам те да дойдат. Искам да покажа, че тези, които се чувстват силни, разбиращи позицията и общия ни интерес, трябва да са проактивни. Всички се обединихме за това, че влизането на РСМ в ЕС, когато позицията на България е съобразена, това е най-доброто нещо за нас. Искаме гаранциите, които всеки гражданин на ЕС иска - нулева толерантност към дискриминацията. Не може някой, без значение с какво самосъзнание е, да се чувства дискриминиран в ЕС. Какъв е точния механизъм да се постигне това ще коментирам с отсрещната страна. Това ще се постигне не със сила и с извиване на ръце, а с диалог и с допустими компромиси от двете страни", коментира Петков.

Сред компромисите, които България е готова да направи той посочи факта, че страната ни може да бъде инициатор за стартиране на линията София - Скопие още следващия месец. И уточни, че от наша страна компромиса се състои в това кой ще организира и финансира тази линия. 

Петков заяви, че никога не е водил разговори с представители на американското посолство за признаване на македонско малцинство в България. Такова малцинство няма и дори не може да се говори за него, отсече Петков.

По отношение на карантинирането на членовете на Конституционния съвет по национална сигурност при президента премиерът коментира: Правилата трябва да се спазват, щом трябва да сме под карантина, това важи за всички, без значение, че става дума за Консултативния съвет по национална сигурност.

Аз седях 6 часа директно срещу някой с ковид в затворено пространство, но имам бустерна доза ваксина и това има значение, заяви Петков.

Имах отворен диалог с двама депутати от "Възраждане" и доц. Мангъров, нашите депутати могат да правят собствени изявления и никой не ми звъни да ме пита какво да каже или да не каже. Така премиера коментира думите на депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров, който нарече фашисти колегите си от "Възраждане".

Нямаше щитове и каски, имаше хора, които излязоха с телата си, за да защитят парламента, за което благодаря на министър Рашков. Така премиерът коментира действията от началото на седмицата и обеща, че ако има протести пред Министерския съвет никой няма нужда да щурмува сградата, защото той сам ще излезе пред хората.

Всички говорят за ваксините без нищо да разбират и това говорене води до ниска ваксинация и до висока смъртност, за съжаление, каза Петков.

"С общата комисия с "Възраждане" и с участието на доц. Мангъров в нея аз не си купувам политическо спокойствие. Трябва да има диалог, той е важен, за да не се капсулират части от обществото и да не излизат тези части една срещу друга", коментира премиера.

Властта няма право да се меси на медиите, трябва да се правят независими разследвания, това е от полза за обществото. Искам да събера цялата информация за финансирането на медиите. Всички държавни средства към медиите трябва да са публично ясни. Първата стъпка е прозрачност, каза накрая премиера.