Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България навлезе в новата 2022 г. с работещ кабинет и парламент. Какво да очакваме през политическата година, какви сюжети се очертават пред правителството?

“24 часа” се обърна към социолози и политолози и им зададе 7 въпроса:

1. Ще има ли предсрочни избори? Възможно ли е партийната динамика на съставките на четворната коалиция да я разклатят?

2. Кои от големите цели на четворната коалиция ще се изпълнят?

3. Повече чегъртане или повече реформи?

4. Ще пуснем ли Северна Македония в ЕС?

5. Най-голямата трудност, с която ще се сблъскат управляващите?

6. Каква може да е изненадата на годината?

7. Какво е най-голямото предизвикателство, което трябва да решаваме като нация?

Ето отговорите на политолога Димитър Аврамов.

Предизвикателство е да заменим тарикатлъка

с интелект. По бюджета за 2022 г. ще

разберем какво управление имаме

1. ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ?

Довчера искахме да има правителство, а сега питаме ще има ли предсрочни избори!

Не е лошо да се разберем какво искаме! Иначе коалиционните правителства у нас винаги са губили властта заради вътрешни неуредици. В този смисъл ми се струва, че

ключът към

следващата

правителствена

криза е в джоба

на г-жа Нинова

Интересно е какво ще измисли тя сега, за да остане председател на БСП. Ново ръководство на левицата с правилни адекватни политически приоритети ще удължи живота на правителството.

2. ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ?

Не зная. Не виждам заявки за значими реформи в публичната сфера и за намаляване размера на правителството.

Надявам се голямата в момента, тромава и смазваща хората държавна машина да стане по-малка и по-ефективна. Не е реалистично обаче това да се случи при правителство, подкрепено от 4 партии.

Все пак ми се струва, че се връщаме към нормалността. Институциите ще изглеждат повече като институции, а не като завладени от варвари, които говорят в първо лице единствено число.

Дано заработят и контролните органи - КЗП, КЗК, КЕВР, Комисията за банков надзор и т.н. Сега те изглеждат повече като регистратор на волята на икономическата олигархия в страната, отколкото като защитник на публичния интерес.

3. ЧЕГЪРТАНЕ

ИЛИ РЕФОРМИ?

Не разбирам “чегъртането”. Звучи ми като заместител на реформи. Звучи като тук да махнем този, там да сложим онзи и всичко останало да се запази.

Не ни трябват нови

жаби и други видове

блатни животни.

Трябва ни пресушаване

на блатото

Това, че някой нахален гербаджия ще бъде заменен с друг нахален партиен кадър, не променя кой знае какво. Важно е да се смали правителството, а хората на държавна служба да започнат да работят в полза на данъкоплатците. Това е толкова очевидно и толкова тривиално нещо, че най-после трябва да започне да се случва. Ще разберем какво се случва по бюджета за 2022 г. По него ще си проличи какво управление имаме.

4. ЩЕ ОТСТЪПИМ ЛИ ЗА

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?

Македония се опитва да се вмъкне в ЕС с бутане с лакти и със заобикаляне на правилата. Ние пък се държим като пазвантин, който си мисли, че може да определя кой е в ЕС и кой не е!

Българо-македонските отношения изглеждат като балкански тарикатлък, който светът не разбира. И понеже нито Северна Македония, нито България имат доверие една на друга и понеже се лъжем едни други, че се харесваме, накрая ще загубим заедно. Очевидно, че сме неспособни да спечелим заедно. Ненадминати сме в способността си да губим.

5. НАЙ-ГОЛЯМАТА

ТРУДНОСТ

ЗА КОАЛИЦИЯТА?

Съпротивата на подопечните им държавни чиновници на всички нива и корупционните очаквания на подкрепящия ги бизнес. Тези бизнес организации, които подкрепят правителството,

искат да получат

възможно най-голям

дял от бюджета,

а не в страната да има реформи. Най-трудното нещо за министър-председателя и за министрите е да бъдат независими. Имат тази възможност и в този смисъл имат шанс за пропиляване.

6. ИЗНЕНАДА?

Политическата корупция да намалее до минимум, главният прокурор да подаде оставка, ГЕРБ да се извинят за безобразията в енергетиката и къде ли още не. МВР да се реформира! Ето няколко потенциални изненади.

7. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

ПРЕД НАЦИЯТА?

Да заменим тарикатлъка с интелект и да се научим, че уважението към другия и спазването на правилата са най-важното нещо в развития цивилизован свят.