Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

22,3 милиона пъти е търсено името на страната ни в WeChat заради “щурма на натовски войници в българска фабрика”

Заради 1097 заразени град Сиан е в строг локдаун, излизат навън само за тестове и стоки от първа необходимост

Средностатистическият жител на ЕС или САЩ ще се изненада много, когато разбере какви са най-важните събития в Китай и в света според централната китайска телевизия CCTV. Със сигурност няма да съвпаднат с добре познатите ни класации. Наскоро медията публикува два списъка на водещите новини за годината – за местните и за международните.

Интересното е, че вътрешните основно са позитивни и ориентирани до голяма степен към бъдещи инициативи и очаквания, а световните - смесени, но свързаните с Китай сред тях - все така положителни.

Ето списъка на водещите събития за годината в рамките в Китай:

1. Китайската комунистическа партия е на 100 години - тържествено отбелязано на 1 юли. Медиите свързват вековния юбилей на ККП със

справянето на властите с бедността

на населението и фокусирането върху "изграждане на просперираща, модерна, социалистическа държава".

2. Шестият пленум на 19-ия Централен комитет на ККП - състоял се между 8 и 11 ноември, който утвърди ключовата позиция на Си Дзинпин като един от най-важните лидери в историята на Китай, както и набеляза важните бъдещи инициативи.

3. COVID контролът и икономическият растеж: фокусът е, че

страната е стабилна

и има "най-голям ръст сред водещите икономики". Отбелязва се и ръст на износа.

4. "Развитие на демократичния процес и правни реформи, обявени през октомври".

5. Новообявените мерки и цели за въглеродните емисии и ангажиментът на Китай да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

6. Рекордна година за зърнопроизводството въпреки незапомнените наводнения.

7. Седмо национално преброяване на китайците. Страната е все така водеща в света. От края на 2020 г. те наброяват около 1,4 милиарда, или 18% от световното население.

8. Китай отбелязва успехи и навлиза в нов етап от космическата си програма: новата китайска космическа станция вече има екипаж.

9. Изборите в Хонконг.

10. Завръщането на Менг Уанджоу, главния финансов директор на "Хуауей", в Китай след почти тригодишен домашен арест в Канада.

Ето и най-важните международни събития през 2021 г. според централната китайска телевизия:

1. Китай практикува и допринася за развитието на истински мултилатерализъм: 50 години след като заема отново мястото си в рамките на ООН, страната е поддръжник на "световния мир и сигурност”, насърчава "реформите и изграждането на глобалната система за управление”, защитава "принципа на справедливост”, насърчава и практикува "истински мултилатерализъм” и работи заедно с останалите членове на международната общност за

изграждането на "споделено бъдеще за човечеството"

2. Политизирането в света на пандемията от COVID-19 и ваксинациите, което възпрепятства глобалните противоепидемични мерки.

3. Китай и Русия удължават Споразумението за добросъседски приятелски отношения и сътрудничество - "модел за отношения между водещи световни сили през XXI век".

4. Американските войски набързо напускат Афганистан - "безславен край на 20-годишна война".

5. Ръст на инфлацията в ключовите европейски икономики и САЩ.

6. Русия, НАТО и Украйна - Москва дава ясен знак какво е приемливо по въпроса.

7. Американската демокрация е в опасност след протестите от 6 януари 2021 г. - "най-значимия инцидент на насилие, свързан с щатска федерална агенция, от палежа на Белия дом през 1814 г.".

8. AUKUS и негативните му ефекти върху международната система за ядрено неразпространение. Решението на Япония

да изпусне радиоактивна вода

в морето

среща международен отпор.

9. Конференцията на ООН по Конвенцията за изменението на климата (COP26) в Глазгоу и Конференцията на ООН по Конвенцията за биологичното разнообразие в Кунмин. Световната общност показва решимост в инициативите за запазване на биологичното разнообразие и глобален отговор за проблемите, свързани с промените в климата.

10. Асамблеята на ООН подкрепя зимната олимпиада в Пекин.

Тази класация дава идея за "официалните” канали и фокуса на централните китайски медии и илюстрира до голяма степен колко фрагментирано са представени световните новини в Китай.

Информация за нашата страна присъства в Поднебесната империя с едно основно събитие. Денят е 31 май. Според индекса на приложението WeСhat, който отчита активността във връзка с дадена дума,

терминът "България"

е споменат или потърсен 22,3 млн. пъти в този ден. За сравнение, на 28 декември това се е случило само 219 хиляди пъти. Нека да добавим, че WeСhat има около 1,2 милиарда потребители. Интересът на 31 май най-вероятно се дължи на статия в централните местни медии, описваща "щурм на натовски войници в българска фабрика". Информацията в Китай е малко закъсняла, но и неточна. Всъщност на 11 май по време на учение американски военни по

погрешка влязоха

в цех

в пловдивското село Чешнегирово.

Съобщенията са закъснели с 20 дни, но дават повод да се надникне и какво вълнува китайците в интернет пространството. Местни платформи публикуваха наскоро най-популярните и обсъждани нови фрази от годината. Те са по-разнообразна комбинация от политически и социални събития.

Някои от тях са свързани с популярни телевизионни програми и видеоигри, а някои са в резултат на инициативи на централните власти.

- Shuangjian например значи "двойно облекчение”. Във връзка с реформите в образованието, които целят

да облекчат стреса

и разходите

в началното и средното образование, в резултат на застаряването на населението (което преброяването показа) и въведената нова политика за три деца на семейство. Shuangjian означава по-малко домашни и строг контрол върху извънучилищното обучение, което от своя страна доведе до сътресения в тази сфера и фалитите на няколко гиганта за извънучилищно обучение.

- Jiwa ("пиленца”) е сложна за обяснение фраза, която комбинира както стара лечебна практика (вливане на пилешка кръв), така също е и наследник на концепцията за

"майката тигрица”

Означава противоположното на "двойно облекчение” и се свързва с многобройни, често ненужни хобита и уроци след училище, които целят да развиват многостранно способностите и интересите на децата.

- Tangping ("лягам си”) - една от забавните, но и притеснителни концепции. Младите хора нямат желание да участват в изключително конкурентната бизнес и работна атмосфера на Китай (и особено в системата 9:9:6 - начина на работа в много от водещите интернет и технологогични компании - от 9 до 9 часа шест дни в седмицата), и затова се отдръпват от тази култура на работа и си "лягат”. Според някои от официалните платформи обаче само временно, за да съберат сили.

Чуждите новини са главно с негативен знак, като например изтеглянето на американските войски от Афганистан, което е представено в Китай като провал на политиката на САЩ.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Чуждите новини са главно с негативен знак, като например изтеглянето на американските войски от Афганистан, което е представено в Китай като провал на политиката на САЩ. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Сред останалите думи на годината има няколко патриотични - възобновяване и величие на нацията са ключов елемент както от популярните "народни” фрази, така и от държавната реторика.

Какво предстои? Китай ще навлезе в "буферния" период между новите години – китайската Нова година ще настъпи на 1 февруари, а пък зимната олимпиада започва на 4 февруари. Това предполага традиционното предпразнично "забавяне" на бизнеса и засилени COVID мерки и предпазливост, за да може олимпиадата да се проведе без сътресения.

Следващата китайска година е 4720-а поред и е под знака на Тигъра. Традиционно той е

символ на смелост

и справяне с трудностите

Краят на всяка година означава и ритуална подготовка на равносметки и списъци - на важни събития, развития и новини, успехи и провали, но също цветове, ястия, забавления и продукти.

Ако за 2021 г. цветовете на годината според американската компания "Пантон" бяха оптимистично жълто и монолитно сиво, то за Китай 2021-ва беше червена.

100-годишнината на Китайската комунистическа партия "оцвети” събития, дестинации и забавления - даже доведе до преименуване на метростанция в Шанхай на името на Първия конгрес на ККП.

През 2021-ва Китай остава затворен за света в голяма степен.

Към 27 декември в Китай

напълно ваксинираните

са почти 90%

от населението, но страната е свидетел и на пандемично дежавю: 13-милионният град Сиан е в режим на строг локдаун заради местно огнище и около 1097 заразени. Жителите може да излизат от домовете си само за COVID тестване и при строго определени мерки за пазаруване на продукти от първа необходимост.

За 2022 г. цветът, избран от "Пантон", е синьо-лилав и символизира креативност и динамика.

Цветът на Китай за 2022-ра отново ще бъде червен.