Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Както стана известно, Китай започва супер проект: строителство в орбита на междупланетен космически кораб с дължина над километър и половина докъм няколко километра. Очаква се реалното строителство да започне около 2030 година и да продължи може би 15 години. Сега е сложено началото на проучването и планирането. Съобщението е от август и препотвърдено през декември 2021.

Този проект ще бъде от най-значимите събития за следващите двадесет години.

Какво означава той?

Гигантската авторитарна държава си поставя гигантска цел със значение за целия Свят. За нейното постигане тя има кадрови потенциал, финансова мощ, голяма индустрия. Сега ги поставя на сериозно изпитание!

Проектът ще бъде стимул за развитието на всички сфери на науката, технологиите, инженерството, пазара и т.н. И не на последно място- сериозна причина за непопулярни мерки на властта.

Само си помислете колко конкретни проблеми трябва да намерят решение, за да се построи, обзаведе, насели с подготвени кадри и задвижи в космоса такъв кораб, който с месеци, а понякога и години няма да има възможност за бърза връзка със Земята и евакуация на нея. На първо място е създаването на обучен Изкуствен интелект за кораба от поколение, което още не съществува.

Помислете за кадрите, които ще го изграждат и другите хиляди, които ще работят на него; за 3D принтерите, които ще произвеждат модулите в орбита; за материалите, от които ще бъде изграден; за връзките между отделните модули; за кислорода; водата; храната; отпадъците; дрехите; безтегловността; радиацията; медицинските грижи; енергията за задвижване и работа на кораба; поправките при авария; ориентацията; обслужващата техника - вътре в кораба, в открития космос, на други небесни тела; средствата за слизане и изучаване на другите планети; лабораториите; комуникацията със Земята... Не бих могъл да изброя всичко. Зад всяко от тези неща се "крият" хора, социални структури, научни изследвания, иновации, технология, инженерни решения и пари, пари, пари...

И хиляди проблеми, търсещи решения - елементарен пример: ще има ли оранжерия на кораба, какви растения, каква почва, какъв микроклимат? Въпроси, достатъчни за няколкогодишна работа на серия институти.

Този проект не би бил възможен без натрупания опит на МКС, който Китай няма начин да не използва, както и опита от своята станция.

Практическото решаване на всяка задача ще изисква кадри, структури, международно сътрудничество, а в резултат ще се получават различни конкурентни продукти, от предмети за потребление, до оръдия за производство и идеи.

Защо има смисъл да се каже всичко това?

Защото Китай няма да строи комунизъм, ще строи гигантски космически кораб. Ръководната роля на ККП има обяснение.

И сега си представете, че този кораб е построен и някъде там, над Земята, има такова могъщо съоръжение с флотилията от придружаващи го кораби.

Как ви се струва?

Предстои да видим какъв ще бъде отговорът на Силите в Света на това космическо предизвикателство. Гигантската космическа надпревара, дали само космическа, навлиза в нов етап.

*От фейсбук