Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 83-години на 1 януари е починал Калисто Танци, бизнесменът, който превърна малката си семейна фирма в огромния конгломерат "Пармалат", след което преживя един от най-големите банкрути в историята на Италия.

Неговото име се свързва и с "Парма", като точно с неговите пари бе купен Христо Стоичков от "Барселона".

Танци е починал от пневмония в болница в Парма, обясни семейството му.

"Пармалат" фалира през 2003 г., когато бе открита дупка от 14 милиарда евро в баланса на фирмата. При него стотици малки инвеститори загубиха парите си, а имаше трусове в света на банките, спорта, туризма и забавленията.

Фирмата е надписвала печалбите си и продажбите си години наред. Нейният срив доведе до разследване на много банки.

Танци бе съден по един куп обвинения, заедно с другите управители на фирмата и известни италиански банкери. Той бе обявен за виновен за измама, нарочен фалит и още куп обвинения.

Роден през 1938 г. в малкото градче Колечио. Едва на 22 той поема фирмата за млечни продукти на дядо си. Само за 4 десетилетия "Пармалат" имаше 130 завода за млечни и хранителни продукти по света.

Бизнес галактиката му включваше футболния "Парма" в най-силните му години, туристическа фирма и телевизионна мрежа. Той бе спонсор на скиори и отбори от Формула 1.

Кризата с "Пармалат" избухна през 2003 г., когато бе съобщено, че банкова сметка на компанията с 4 милиарда евро на Каймановите острови, въобще не съществува. Веднага бяха подадени документи за фалит.

По-късно властите откриха, че Танци е скрил картини на Пабло Пикасо, Клод Моне и Винсент ван Гог в домовете на приятели. Те бяха продадени през 2019 г.

Христо Стоичков струваше на "Парма" 11 милиона евро през лятото на 1995 г. След това бе върнат на "Барселона" само за 2,4 милиона след един сезон в Италия.

Калисто Танци на вилата си през 2004 г.
Калисто Танци на вилата си през 2004 г.