Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България трябва да е двигател в ЕС

Премиерът Кирил Петков отправи видеопослание по случай навършването на 15 години от приемането ни в ЕС.

Той пожела страната ни да бъде отговорен и доверен партньор на общността.

С настъпването на Новата 2022 г. започва 15-ата година от пълноправното членство на България в Европейския съюз.

В обръщение към нацията премиерът отбеляза, че е дошло времето България да играе активна и конструктивна роля в развитието на съюза.

„Днес България започва 15-та си годишнина в ЕС. Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големия пазар в света и културен център. ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна конструктивна роля в това. Не трябва да сме в периферията, а двигател на този процес. Като правителство нашата задача е гласът на България да бъде чут. България е тук, защото има какво да каже. Нега 2022 година бъде ново начало за ЕС и неговото развитие. Ново начало за България като конструктивен член на този Съюз”, заяви министър-председателят Кирил Петков.

Ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. д-р Леандър Литов коментира от своя страна, че българският интелект винаги е бил част от Европа.

„През тези години успяхме да възпитаме цялото поколение млади хора, учени, на най-високо световно ниво. Те работят не само в страната, ни и във водещите центрове в света. Европейският център за ядрени изследвания беше първата европейска структура, която прие страната ни за пълноправен член през 1999 година. Това беше признание за това, че българският интелект винаги е бил част от Европа и принадлежи на Европа”, допълни още проф. д-р Леандър Литов.