Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Чувам по радиото гласа на познат социолог, който казва, че ваксините срещу ковид 19 не помагат, виждало се как ваксинирани се заразяват и след малко добавя, че и маските са безсмислени и не са нормални.

Тъй. Да приложим същата логика към произшествията по пътищата.

Ваксинирането е като въздържанието от алкохол при шофиране. И да си трезв пак може да катастрофираш. Носенето на маски е като слагането на колан в автомобила. При катастрофа няма гаранция, че коланът ще помогне.

От това следва ли, че санкциите срещу пияните шофьори са безсмислени? Следва ли, че трябва да отпадне задължението за колана в автомобила?

Не. Реалността е хаотична, в живота си разчитаме на по-вероятното с надеждата то да се случи. Няма стопроцентова гаранция за нищо. Тичайте за здраве, но няма гаранция, че докато тичате няма да ви се случи нещо лошо. Пушенето уврежда белия ви дроб, но и да не пушите той може да се увреди. Шофирайте трезви и отпочинали, но и трезви и отпочинали може да катастрофирате... И въпреки това - физическите движения, въздържанието от пушене, шофирането трезви и отпочинали е препоръчително.

После. Нормалното в живота се променя. Беше нормално в колата да не слагаш колан. Сега е обратното. През петдесетте години на миналия век беше абсурдно жена да излезе на улицата с панталони. Сега е нормално. Преди време мъж да демонстрира, че е гей би било умопомрачително. Сега го правят. Доскоро не беше нормално да се ходи с маска, сега ходят.

Основна тема в чуждите медии е новата вълна на ковид с варианта - омикрон. На няколко места по света слагат четвърта доза ваксина. Изглежда, че ковид трайно ще се настани в живота, ще следват серия от негови вълни и серия от ваксинации. Вероятно е маските, физическата междуличностна дистанция и поредната "доза" да се наложат като новото нормално, особено пък за групата на възрастните. А при тази структура на населението, това ще засегне всички.

*От фейсбук!