Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Желанието за перфектни празници може да вгорчи семейните събирания

Коледа може и да не е най-светлият и прекрасен празник, както сме свикнали да мислим, а да ни поднесе неподозирани неприятни изненади. И това не се свежда единствено до получаването на нехаресвани подаръци и последиците от традиционното преяждане, които дълго след това ще трябва да компенсираме с глад и спорт, а до пъстра палитра от възможни скандали.

Наскоро един от популярните английски форуми за родители Mumsnet пусна допитване до своите потребители, в което ги помоли да споделят най-лошото поведение на възрастен по време на коледни празници, и за кратко време получи над 600 разказа за преживени кошмари и разочарования.

В голяма част от тях ставаше въпрос за скандали под въздействие на алкохол и семейно неразбирателство кое и как да се случва, докато фамилията празнува. “Когато бях на 19 г., излизах с едно момче няколко месеца и той ме покани да прекарам Коледа със семейството му. Идеята бе да се запозная с майка му. Тя обаче толкова бързо се напи, че хвърли по него микровълновата печка. Така че прекарахме празника в спешното отделение, за да му зашият раните по ръката, които получи от нея. Никога повече не се върнах там”, пише жена във форума.

Друга споделя как нейната майка взела да флиртува с последното ѝ гадже веднага след като ги събрала за първа Коледа. “Правеше го през целия ден, докато се напиваше все повече и повече. По едно време взе да говори и за секс. Беше използвала момент, в който не съм в стаята, за да му каже, че съм скучна и вероятно сексът с мен е скучен. Беше му предложила да я посети, за да му покаже няколко трика в леглото, които според нея никога няма да получи от мен. Никога повече не съм я канила”, разкрива тя.

“Сестра ми се напи и искаше да направи нещо шокиращо пред родителите ни. Затова реши да обяви на Коледа, че е лесбийка, което въобще не беше вярно. Шокът обаче беше за нея, когато всички казахме, че всичко е наред и ние я обичаме. Нацупи се много и повече никога не коментира този въпрос”, пише потребител на Mumsnet.

Друг разказва как брат му дошъл на коледен обяд, болен от стомашно-чревна инфекция, и скрил за това. Когато детето му го издало, казал, че добре си е измил ръцете, преди да взема от общите блюда с храна. Даже след като цялата фамилия по-късно също се разболяла и си провалила ваканцията, той продължавал да твърди, че не се чувства виновен, тъй като такива неща се случват.

Във форума има и серия от съобщения за лошо поведение на свекърви. В едно от тях се разказва как една пристигнала на Бъдни вечер в къщата на сина си и поискала веднага да връчи подаръците на внучката. Родителите на момиченцето обаче предложили на бабата да изчака коледния ден, когато традиционно отварят всичките пакети. Това така я разгневило, че хвърлила подаръците надолу по стълбата.

Друга снаха пък разкрива как свекърва ѝ поискала прегръдка от доведения си син, след като всички седнали да гледат филм след коледната вечеря. “Изненадан, той се отдръпна от нея, но я чух да му казва, че ако не го стори, всичките му подаръци, ще отидат в кофата за боклук. Тези ѝ думи направо ме смразиха”, спомня си тя.

Десетки са коментарите и за разочароващо приемане на подаръци. “Снаха ми буквално изпадна в ярост, след като видя, че съм ѝ купила кашмирен пуловер от обикновен магазин, а не марков. Макар да не каза нищо, аз разбрах по поведението ѝ, че съм я обидила, защото тя знаеше, че мога да си позволя повече. Аз обаче не съм човек, който робува на етикети. Просто купувам това, което ми харесва”, пише засегнатата свекърва.

Натискът за създаване на перфектна Коледа може да бъде огромен, казва английската треньорка по личностно усъвършенстване Алисън Блеклер. Тя започва самостоятелна консултанска кариера, след като 25 г. работи като психолог в британското обществено здравеопазване NHS и се е срещала с десетки хора, които излизат от празничния период разтърсени от психическо натоварване и лоши преживявания. Според нея основната причина това да се случва са високи очаквания за съвършенство - щастливи, усмихнати семейства, които си разменят майсторски опаковани подаръци, преди да се насладят на вкусна и красиво поднесена храна.

Точно те подлагат на натиск част от хората, които не могат да си позволят всичко това заради финансови проблеми или пък липса на време и умения. “Всички приятни аспекти на Коледа не се случват просто ей така. На някои хора се налага да полагат големи усилия, за да ги постигнат. Традиционно това е майката или бабата, но който и да понася тежестта по подготовката и организацията, е изложен на риск от по-голям стрес”, обяснява Блеклер.

Така че не е чудно, че на някои просто нервите не издържат. Избухват съвсем необяснимо или пък решават да потърсят сметка за някой стар проблем от близките си. Ако ситуацията се развива под въздействието на алкохол, което често се случва, рискът да се стигне до кошмарни ситуации е още по-голям.

“Дори да няма очевиден източник на несъгласие или конфликт, самото продължително прекарване в тесни отношения с голяма част от фамилията също може да бъде стресиращо. Фактът, че къщата е пълна с хора, които се намесват във вашия начин на живот, дори да са 100% добронамерени, пак може да доведе до емоционално разклащане”, посочва психоложката. Тя съветва хората да бъдат по-открити и честни по отношение на трудностите, които изпитват, и да се опитат да направят това време на годината по-приобщаващо за всички. “Не е задължително да е идеално. Не трябва да харчим всичките си пари и да се опитваме да се насилваме да се чувстваме празнично. Достатъчно е да бъдем по-честни относно това колко трудна всъщност може да бъде Коледа и да се погрижим за себе си през този период от годината. Налице е човешката склонност да очакваме най-доброто и ние многократно подценяваме колко време и усилия отнема изпълнението на тази задача. Всичко това увеличава риска от стресираща Коледа”, обяснява Алисън Блеклер.