Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стенопис със св.св.Кирил и Методий
Стенопис със св.св.Кирил и Методий

България не е присъствала изобщо по пътя на светите братя Кирил и Методий, когато са ходили на мисии, за да разпространяват славянската писменост. Това става ясно от руски документален филм. Премиерата на „Една вяра, един език”, създаден със съдействието на Руското посолство в Северна Македония, бе вчера в Скопие като част от фестивала "Богородичен покров". Сценарист и режисьор на филма е Елена Мироненко. Отличен е като най-добър тв филм на регионално тв студио" на XXVI международен филмов и тв фестивал "Радонеж" в Москва.

Медиите в РСМ пишат, че проследява пътя на светите братя Кирил и Методий в следната последователност - Херсон, Гърция, Македония, Србия, Черна гора, но за България не споменават.

Продукцията внушава, че всички славянски народи трябва да се обединят под крилото на Русия. Още в началото се твърди: „Македония е родината на славянската азбука”.

Според създателите на „Една вяра, един език” Кирил и Методий са обединители на славяните и тяхното дело има за цел да направи общ славянски народ.

В продукцията се говори още, че руска писменост има отпреди глаголицата и в мисията си в Херсон Кирил и Методий се запознават с нея и едва ли не копират от нея за новата азбука. 

Филмът се показва в Скопие безплатно.