Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Тони Щилянова
СНИМКИ: Тони Щилянова

Полицията и прокуратурата в Бургас разбира добре организиран канал за миграни, който се ръководел от 58-годишна от Димитровград с дебело криминално досие, съобщиха на брифинг директорът на ОДМВР ст. комисар Калоян Калоянов и районият прокурор на Бургас Иван Кирков. 

Схемата е разбита след като на 19-ти декември край Бургас е заловена група от 15 афганистанци. Установено е, че в канала са били ангажирани двама бургазлий на по 23 години, които били шофьори и 26-годишен мъж от Бургас, който изпълнявал функцията на координатор. 

Той е осъждан 15 пъти предимно за кражби, съобщи прокурор Кирков. 

Разбитата група е била много добре организирана. Действала е в условията на конспиративност, допълни ст. комисар Калоянов. 

Тарторката е поддържала връзки с контрагенти от Турция и е имала координатори на различни места в страната. Тя е задържана в района на Хасковска област, стана ясно още на брифинга. 

Още през 2003 г.  58-годишната жена е осъждана за подпомагане на преминаване на чужди граждани през границата, а през 2013-та е получила ефективна присъда отново за подобно престъпление. 

Последното й наказание е от 2020 г. когато получава условна присъда от райония съд на Елин Пелин за подпомагане на мигранти за преминаването им през страната.

От дома на тарторката на канала са иззети 25 мобилни телефона, сим карти на български, турски, гръцки и словенски оператори, два пистолета, пари, както и снимки и видеа на локации по маршрута на мигрантите и на група мигранти. 

Всеки момент в Бургаския районен съд се очаква да започне делото за мярката за неотклонение на задържаната.

Очаквайте подробности!