Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Училище “Св. св. Кирил и Методий”, където е учело момчето.
Училище “Св. св. Кирил и Методий”, където е учело момчето.

Най-добрата реаниматорка в града успява да му върне дишането в линейката, но за кратко

Психолози помагат на съучениците да преодолеят стреса, в следващите дни няма да ги изпитват

Вродено заболяване, което е останало скрито, най-вероятно е причинило внезапната смърт на 10-годишното момче в Кърджали, предполагат медици.

Както “24 часа” писа, четвъртокласникът припадна в класна стая на основно училище “Св. св. Кирил и Методий” малко преди първия учебен час в понеделник. Въпреки усилията лекарите не успяха да спасят детето.

Каква точно е причината за смъртта, ще стане ясно от заключението на съдебните медици, които участваха в назначената от окръжната прокуратура тройна съдебномедицинска експертиза. Тя обаче все още не е готова.

Трагедията се разиграва минути преди 8 ч сутринта на 20 декември.

“Детето е влязло в класната стая. Седнало на чина, без да сваля връхната си дреха. Минута след това му прилошава и пада на пода. В стаята е имало няколко деца. Те извикват дежурния учител, който е в коридора. Веднага на място пристига и медицинското лице в училището”, разказа училищният психолог Виолета Богданова.

Фелдшерът започва да прави сърдечен масаж и изкуствено дишане на четвъртокласника, а дежурният учител звъни на спешния телефон 112.

Линейката

пристига на

четвъртата

минута

и откарва детето към болницата.

“В екипа, реагирал на сигнала, е най-опитната реаниматорка в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Колегата е със специалност анестезиология и реанимация и има над 40 години стаж”, заяви шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.

Според него колегите му са заварили детето без дишане и сърдечна дейност. Медиците започват реанимация. По пътя в линейката успяват да възстановят дишането на момчето.

“През това време чрез координационната централа е уведомено спешното отделение за случая. Сформиран е екип от ОАРИЛ и кардиолози, които продължават реанимационните дейности”, каза още д-р Митков.

Екипът, опитал се да спаси детето, включвал трима анестезиолози и трима кардиолози. След приемането му в болницата

реанимацията е

продължила още

около час,

но в крайна сметка лекарите не успяват да върнат момчето към живот.

“От медицинска гледна точка е направено всичко възможно, за да се предотврати фаталният край”, категоричен е спешният медик. И според него само съдебномедицинската експертиза може да установи точната причина за смъртта.

“Възможно е да става въпрос за някаква сърдечна аномалия. Възможно е да е нещо вродено или придобито, но аутопсията ще посочи точната причина”, каза д-р Митков.

В училището са категорични, че случаят с детето

не е бил

предшестван от

спречкване или

друг инцидент

Училищният психолог Виолета Богданова разчита на помощта, която колегите  от МОН ще окажат на децата.
Училищният психолог Виолета Богданова разчита на помощта, която колегите от МОН ще окажат на децата.

Според директорката Марияна Пеева децата в този клас са изключително спокойни и уравновесени. В училището нямат информация четвъртокласникът да е имал здравословни проблеми.

“Детето е отсъствало много рядко по здравословни причини. Видимо здраво и жизнено, без каквито и да е индикации за медицински проблем”, заяви зам.-директорът Димитър Ликоманов.

Той споделя, че шокът и за учениците, и за учителите е голям. С ръководството на училището вече са се свързали психолози, които са предложили да окажат помощ.

Очакваме пристигането на

мобилна група

психолози на МОН и ще се приложат необходимите интервенции”, поясни Виолета Богданова. Според нея ще бъде много трудно и болезнено да се обясни на 10-годишните ученици, че съседният чин ще остане празен.

“Разчитам много на колегите, които са обучени и ще ни бъдат в огромна помощ”, каза още училищният психолог.

В следващите дни в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” възнамеряват да преминат на по-лек режим на обучение.

Децата няма да бъдат изпитвани, няма да се провеждат контролни и класни работи. Отменени са коледните тържества в училището.

“Всичките ни усилия сега са насочени към преодоляването на тази кризисна ситуация. Всички трябва да преминем по-леко през изпитанието пред нас”, заяви Марияна Пеева.