Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОСТАДИН АНГЕЛОВ
КОСТАДИН АНГЕЛОВ

"Аз не съм против частните болници, а против разкриването на частни болници там, където няма нужда от това". Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

"Аз лобирам за държавните болници  и защитавам техния интерес, винаги съм го правил и ще продължа да го правя. От трибуната на Народното събрание бившият министър Стойчо Кацаров каза, че всичко е наред за заповедта за строеж на нова болница. И ще ви кажа какво не е наред. Ето аз съм извадил от действащата национална здравна карта в България. Потребостите от активни легла за лечение е 8 151 легла, през 2020 година в София имаме 10 868 легла. Т.е. ние имаме 2 500 легла повече, отколкото са изискванията, за да задоволим потребностите на гражданите в София. Ако разкрием още една болница с още 500 легла, това означава да станем над 3 000 на здравна карта. Аз не съм против частните болници, аз съм против разкриването на частни болници там, където няма нужда. Там където има, и аз съм подписвал да се разкриват болници, включително и въпросната "Сърце и мозък" в Бургас, защото там имаме потребности. Това е нещото, което е притеснително в цялата ситуация. Аз не съм против частните болници, а против разкриването на частни болници там, където няма нужда от това".

Според проф. Ангелов, в хода на цялата тази административна процедура, изведнъж управителя на НЗОК казал, че през 2024 година той ще гарантира, ще осигури необходимият финансов ресурс и той ще бъде включен в бюджета на НЗОК. "Това го каза в официален документ, който бе показана от трибуната на Народното събрание. Подписан от него. Първо това е извън неговия мандат, второ бюджетът това не го прави, а го прави Народното събрание. Ето тук във вашето студио дойдоха двама господа, които казаха: "Ангелов е крадец". Нека да ви покажа този документ, който е резултат от проверка на Агенция "Държавна финансова инспекция", в който се вижда следното: има ли нанесени вреди на лечебното заведение, докладът е от 25 август, 2021 г. Няма нанесени вреди. Има ли брой съставени актове за надчети, когато имаш неправомерен разход или си нарушил финансовите правила? Няма такива. Има ли нецелево разходвани средства? Няма такива. Има ли открити индикатори за измама по смисъла на закона? Няма. Което означава едно единствено нещо: в този период, в който аз съм бил директор, Александровска болница е управлявана съгласно всички закони, спазвани са всички правила. И всеки, който си е позволявал и си позволява сега да злоупотребява с тази тема или под някаква форма да разпространява тези лъжи, ще трябва да доказва своите твърдения в съда", каза още Ангелов. 

Той обясни още, че от края на месец май до сега Александровска болница е платила близо четвърт милион консултантски договори на фирми, на физически лица за дейности, които съществуват в болницата. Това защо се случва, попита проф. Ангелов и допълни: "И аз ще питам здравния министър - това законно ли е, спазен ли е закона, така ли се свиват разходи". Всички онези милиони, за които говорите са в болницата, в апаратура, в сгради, няма нито един незаконен и нецелесъобразен разход и това го доказва проверката. Тази проверка на Държавна финасова инспекция, е назначена от Асен Василев, а не наша, защото може да се каже, че ние от ГЕРБ сме я назначили. Един одит беше направен от министъра на здравеопазването, който беше изпартен за проверка в прокуратурата. Той също завърши без данни за престъпления. Няма друга проверка", кама бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов