Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият депутат Тома Томов. Снимка Архив
Бившият депутат Тома Томов. Снимка Архив

Врачанският окръжен съд се произнесе днес по обжалваното и от двете страни наказателно дело с убитото 8-годишно дете в Мездра, внук на бившия депутат Тома Томов. Съдът потвърди присъдата на районния съд в Мездра в частта, в която бе признат за виновен Димитър Йотов от Мездра и му бе наложено наказание след редукция от 6 г. лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че 8 януари 2021 г. в Мездра в дома си е държал четири броя огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона, вследствие на което 8-годишния му син произвел изстрел с една от пушките и е последвала смъртта на малолетно дете. Уточнява се, че деецът не е искал и не е допускал това и случаят е особено тежък.

Съдът с решението си прие за установена фактическата обстановка, възприета от първоинстанционния съд и изложена в обвинителния акт. В мотивите на съда не е прието, че районния съд в Мездра е допуснал съществено процесуално нарушение, както твърди защитата на подсъдимия и не е излязъл от фактическата обстановка в обвинителния акт. Окръжния съд във Враца е приел за неоснователно и другото оплакване на защитата за неправилна квалификация на извършеното престъпление, като особено тежък случай. В тази насока са изложени подробни мотиви. Като неоснователни са възприети, както оплакванията на защитата на подсъдимия, така и оплакванията на поверениците на гражданските ищци и частни обвинители за явна несправедливост на наложеното наказание.

Единственото основателно възражение на защитата, което съдът прие, касае размера на присъденото обезщетение на двамата граждански ищци. В тази насока съдът измени присъдата на мездренския съд в частта относно уважения граждански иск, като намали размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди от по 200 000 лв. на по 100 000 лв. обезщетение за всеки един от двамата граждански ищци , като отхвърли останалата част от предявения иск до пълните размери от по 200 000 лв. като неоснователен и недоказан. Съдът измени присъдата и в частта относно размера на държавната такса върху присъденото обезщетение, за която подсъдимият Йотов е осъден да заплати в полза на районния съд, като я намалява от 16 000 лв. на 8 000лв. Решението на Врачанския окръжен съд е окончателно.